ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечана академија „Дух младости“

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је Свечаној академији “Spirit of Youth”, поводом почетка пројекта Караван “Духа младости” на Факултету  спорта и физичког васпитања.

 Обраћајући се гостима министар је рекао да се очекује да ће нова школска година почети у реформисаном законском оквиру образовања и да је закон о дуалном образовању један од њих.

“Јавне расправе су при крају. Имаћемо прилику да у дуално образовање уђемо са јасним законским оквиром. Жеља послодаваца је да имају стручну, а не јефтину, радну снагу. У Србији се сада тражи висок ниво компетенција, а дуално образовање ће помоћи да се то оствари”, нагласио је министар и додао да ће деца од 11-е године имати прилику да кроз наставу уче о предузетништву.

„Циљ је да имамо запослену омладину, да што мање размишљају о одласку у иностранство, осим туристички и на усавршавање“, поручио је министар.

Скупштина Србије ће подржати напоре Владе и Министарства просвете по питању увођења дуалног образовања кроз стварање законодавног оквира, али и подстицање привреде да се укључи у тај процес, рекла је председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић на свечаности.

Она је истакла да је Србија препознала важну улогу коју млади имају у друштву. Пројекат „ Дух младости“ значајан је у промовисању правих вредности дуалног образовања и упознавање родитеља и ученика са значајем таквог начина учења. Важно је да наставимо да улажемо у младе и успоставимо партнерски однос вас и државе“, поручила је Гојковић тиму студената и волонтера пројекта  „Spirit of Youth” и подсетила да је Скупштина ратификовала споразум којим је основана Канцеларија за сарадњу младих Западног Балкана.

Менаџер Града  Београда Горан Весић истакао је да Београд води рачуна о младима и да постоје конкретна дела која то показују.

“ Спроводимо београдску праксу већ седам година и око 1.600 студената је прошло кроз пројекат, који подразумева праксу у нашим предузећима”, рекао је Весић.

“Spirit od Youth“ је на Свечаној академији доделио специјална признања сарадницима. Признања су  уручена  министру Младену Шарчевићу, менаџеру Града Београда Горану Весићу, компанијама Универекспорт, Генерали, Хемофарм, АИК банка, ПИК Опленац, Јунириск, Авив парк Зрењанин, Авив парк Панчево и Београдски сајам. Специјално признање добили су и локалне самоуправе Мионица, Краљево Лозница, ГО Чукарица, Панчево, Пожаревац, Пријепоље и Горњи Милановац, као и професор Стојан Младеновић,  директорка ПУ Чукарица Биљана Гајић и Радио С.

Нове победе „Духу младости“ пожелео је и промотер пројекта Давор Штефанек. А председник борда „Spirit  of Youth” Милош Обрадовић захвалио се у име организационог тима свим гостима што су присуством увеличали академију. „Пре неколико месеци били смо на прагу одустајања, јер је пројекат пребрзо растао, а нисмо  имали тако велику подршку. У том моменту министар просвете Младен Шарчевић је препознао  наш рад и труд и дао нам поверење. Без подршке Министарства просвете “Spirit of Youth” данас не би постојао“, рекао је Обрадовић.  Караван „Духа младости“’ у наредном периоду посетиће 33 града и општине. Волонтери, средњошколци и студенти, у сарадњи са МПНТР и  тимом “Spirit of Youth“ даће одговоре на питања: зашто је важно да информатика буде обавезан предмет већ у петом разреду, шта ће деци донети знања из финансијске писмености, како ће повезивање садржаја из различитих наставних предмета омогућити деци да усвајају знања на прави начин, колико ће предузетништво променити њихов поглед на учење и живот, и на крају, зашто је дуално образовање модел којим се образује квалитетан стручни кадар, кадар који ће послодавци изузетно ценити, али и модел који ће допринети привредном развоју Србије.

Loading