ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечано отворена ОШ „Посавски партизани“ у Обреновцу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић посетио је данас ОШ „Посавски партизани“ у Обреновцу, која је тешко оштећена у мајским поплавама, али успешно реконструисана средствима Европске уније кроз Програм помоћи поплављеним подручјима у Србији. Школу су у петак, 12. децембра свечано отворили председник Србије Томислав Николић, председник Владе Александар Вучић и амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт.

Цело приземље зграде Основне школе у којем се налазе кабинети, учионице, хол и сала за физичко васпитање било је потопљено, а вода је причинила велику штету. Европска унија уложила је 160.000 евра у обнову и набавку школског намештаја, а радови су обухватали замену дотрајалих електричних инсталација, малтерисање, уређење зидова и подова, обнову столарије и спортског пода у сали.

Европска унија издвојила је више од 860.000 евра за реконструкцију и опремање пет образовних установа у Обреновцу, тачније, три основне школе –  „Посавски партизани“, „Јован Јовановић Змај“ и  „Јефимија“, као и Пољопривредно-хемијске и Техничке школе, а изграђене су и неопходне геомеханичке студије и геодетска истраживања за обнову тешко оштећене Гимназије.

Опрема за кабинете и учила требало би да буду испоручена почетком следеће године, а током прве половине 2015. биће обновљена стара зграда Техничке школе и израђен главни пројекат за обнову Гимназије.

„Посебно је важно што ђаци након седам месеци више неће морати да похађају наставу у три смене и што ће им поново једина брига бити оцене, што у њиховом узрасту једина брига и треба да буде”, поручио је министар Вербић током посете ОШ „Посавски партизани“.

Отварању школе присуствовали су и министар омладине и спорта Вања Удовичић, министар привреде Жељко Сертић, министар одбране Братислав Гашић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић, градоначелник Београда Синиша Мали и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Loading