ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечаном академијом завршен први Караван образовања „Дух младости“

Караван „Дух младости“ за 2017. годину завршен је Свечаном академијом у Народној скупштини Републике Србије којој су присуствовали чланови дипломатског кора, народни посланици, државни секретари, олимпијски шампион Давор Штефанек, градоначелници, председници општина, угледне личности из јавног живота Србије и пријатељи.
Пројекат спроводи омладинска организација „Spirit of Youth“ под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Караван је на свом путу обишао 34 локалне самоуправе, учествовале су 124 школе и 116 компанија, а посетило га је више од 10.000 ученика, родитеља, наставника и представника компанија.

Председница Народне скупштине, Маја Гојковић, је нагласила да су и Скупштина и Влада Србије посвећени реформи образовања и дигитализацији, а да је за њихов успех неопходно да се подстиче предузимљивост и креативност , те да постоји спремност да се учи током читавог живота.

Према њеним речима окупљени у организацији „Spirit of Youth“ показали су колико може да се постигне кроз лично ангажовање, додајући да је Караван најбољи пример за успех партнерског односа младих и државних органа, као и будући правац којим треба да се ради на модернизацији нашег друштва.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић захвалио је тиму министарства које води, ПКС-у, али пре свега младима из организације „Spirit of Youth“ који су заједно реализовали тај програм.

Мислим да ћемо за следећу годину креирати много профила у школама, уз помоћ Привредне Коморе и других партнера, рекао је Шарчевић и захвалио се Влади Швајцарске на свој помоћи коју је пружила у увођењу дуалног образовања.

Тaкође, додао је да је Србија једина земља у региону која има Закон о дуланом образовању који је у складу са европским стандардима.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је искористио свечаност да  младима из организације „Spirit of Youth“ захвали што су, спроводећи Караван преносили идеју будућности, идеју да се образујемо у складу са оним како желимо да живимо у будућности.

Такође, у име ПКС-а и привредника Србије, захвалио je свима који су препознали важност иницијативе за увођење модела дуалног образовања, као и на подршци да се тај модел образовања уведе у школство.

Што се привреде тиче – она је спремна, дуално и предузетничко образовање су јој потребни да би опстала, рекао је Чадеж и додао да привредницима не вреди то што размишљају о повећању производње, извозу или пласману ако немају младе образоване по својој мери.

Шеф Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института Урсула Ренолд оценила је да је Србија обавила одличан посао, те да су ове реформе значајне јер подаци са тржишта рада показују да земља има још доста тога да уради.

Велика је предност што је Србија успоставила овакав образовни систем, који омогућује младима и одраслима да приступе даљим системима образовања. Врло је значајно да се, ако желите да овај дуални систем буде успешан,  повеже са доживотним учењем, објаснила је Ренолдова.

Указала је да је, путујући кроз многе земље, видела да је недостатак образовног система што превише младих покушава да достигне универзитетску диплому, а касније не може да нађе посао који одговара њиховим квалификацијама.

Одбацила је критике да дуални систем ствара јефтину радну снагу и указала да у Швајцарској ученици добијају 20 одсто плате, али то виде као стимулацију и улагање у будућу каријеру, током које ће бити добро плаћени.

Обраћајући се присутнима, државни секретар Владимир Џамић, истакао је да увођење дуалног образовања представља вероватно једну од најзначајнијих реформи у образовању у последњих 20 година и захвалио на изузетној подршци председнику Републике, као и значајном доприносу председници Народне скупштине и председници Владе, без којих увођење дуалног образовања не би било могуће.

Млади који су главни реализатори овог пројекта, показали су да имају све сто је потребно за успех: знање, упорност и ентузијазам. Одавде шаљемо важну поруку свим младим људима у Србији: ово је ваша земља, ваша будућност и будућност ваших породица је у Србији и нећемо штедети ни време ни енергију да учинимо све да останете у својој земљи, истакао је Џамић.

Помоћница министра за стратешко планирање, Габријела Грујић, која је током претходних месеци помагала ученицима, родитељима и наставницима да упознају дуално образовање на Каравану широм Србије, истакла је да о значају овог пројекта довољно говори број заинтересованих младих који су учествавали у овој манифестацији.
Једна од највећих предности Каравана „Дух младости“ је била отворена дискусија са младима људима који су имали прилику да се информишу о Националном моделу дуалног и предузетничког образовања, као и Закону о дуалном образовању.

Председник борда директора омладинске организације „Spirit of Youth“  Милош Обрадовић истакао је задовољство што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја баш у овој организацији препознало поузданог партнера за спровођење овог, веома битног пројекта. Такође, најавио је проширење каравана за наредну годину, као и велику заинтересованост локалних самоуправа, школа и компанија да у њему учествују.

На крају свечаности додељене су плакете говорницима за посебну подршку у спровођењу пројекта, јединицама локалне самоуправе које су учествовале у пројекту као и захвалнице партнерима пројекта.
Loading