ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свечаност поводом 90 година од оснивања Десете београдске гимназије „Михајло Пупин“

Државни секретар у Министарству просвете проф. др Ивица Радовић на свечаности поводом обележавања 90 година од оснивања, данас Десете београдске гимназије „Михајло Пупин“ честитао је ученицима и професорима значајан јубилеј са жељом „да и у наредним деценијама и столећима заједнички наставимо да негујемо традицију, али и да иновирамо наставне програме, да унапређујемо квалитет наставе те да заједно пружамо што бољу подршку ученицима у њиховом даљем академском образовању и каријерном развоју“.

„Како год се звала, ова установа током свих ових година чувала је традицију и углед великог броја професора који су у њој предавали и који су генерације ученика које су у њој школовале извели на садржајан и успешан животни пут. Зато дугујемо захвалност армији просветних радника, теткица, домара, стручних сарадника што су Десету гимназију градили и што ми данас имамо образовну установу оваквог реномеа“, рекао је Радовић.

Он је истакао да узлазном путањом данас иду она друштва која се заснивају на знању, иновацијама и креативности, те да је Михајило Пупин, чије име гимназија носи написао – Знање је светлост која осветљава наш пут кроз живот.
Према речима проф. др Радовића, последњих десетак година за школовање у овој установи влада велико интересовање.

„За упис у ову школу потребан је велики број поена и једна је од гиманзија коју уписују најбољи основци. Разлог томе није само посвећен и квалитетан наставнички кадар и добра организација наставе, већ и понуда коју ова гиманзија има, а која у потпуности осликава скоро све што образовни систем у области општег гимназијског образовања нуди. Наиме, 10. Београдска гимназија, поред оних, да кажем традиционалних општих, друштвених и математичких смерова, реализује и билингвалну наставу на српском и енглеском и француском језику. Отуда данас са нама и француски амбасадор, његова екселенција господин Кошар“, навео је Радовић .

Он је нагласио да је посебан програм интернационалне матуре уведен је од пре три године у наш образовни систем. Те да је Десета београдска гиманзија „Михајло Пупин“ једна од три гимназије која реализује овај врло специфичан и захтеван програм који се изводи на енглеском језику и омогућава нашој деци да се образују по програму чију матуру признају најпрестижнији светски универзитети.

„Наши ученици, у све три гимназије, полагали су матурски испит прошле године са својим вршњацима из света. Сви су положили, и што је најважније и свима нама на понос, остварили резултате изнад светског просека. Сви су, осим једне ученице, без обзира на могућност студирања у иностранству, уписали наше факултете и високо се позиционирали на ранг листама за упис. Овај резултат последица је рада, ентузијазма и посвећености професора и ђака како ове, тако и осталих гиманзија“ рекао је он и посебно се захвалио наставницима ове гимназије који су међу првима волонтерски снимали часове 2020. године на почетку ковид пандемије и на тај начин још једном својим ученицима били узор.

Loading