ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Свет у Србији

Помоћник министра за развој и високо образовање Весна Мандић данас је у студентском одмаралишту „Београд” на Авали  доделила сертификате о положеном испиту из српског језика стипендистима пројеката „Свет у Србији” и „ Срби из региона“ .

Република Србија је кроз Пројекат „Свет у Србији” у школској 2016/2017. години понудила за 50 студената основних, мастер и докторских академских студија стипендије од чега је 25 студената положило он лајн курс. Захваљујући овом пројекту, од школске 2010-2011 године Србија је имала част да буде домаћин младим људима из 53 државе Африке, Азије, Централне и Јужне Америке.

Помоћник министра Весна Мандић истакла је да је  циљ ових Пројеката  да страни студенти, који долазе на школовање у Србију, стекну јединствена академска знања која ће моћи да примене у својим земљама што ће Републици Србији омогућити да буде препозната на глобалном нивоу као држава са одличним институцијама високог образовања.

Студенти су у јануару допутовали у Србију, где је омогућено да од јануара до јула похађају курс српског језика , након чега су похађали завршни испит који су успешно положили па самим тим успели да задрже статус стипендисте Владе РС и право да отпочну своје школовање на факултетима Универзитета у Србији.

Пројекат „Свет у Србији” пружа изванредне услове, омогућавајући стипендистима смештај и исхрану у систему студентског стандарда, здравствено осигурање и новчану стипендију у износу од 15.000,00 динара месечно. Овакви услови стипендирања, као и пријем на који су наишли стипендисти, несумњиво су допринели огромном интересовању

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у оквиру својих надлежности, у складу са Стратегијом очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону, израдило је Пројекат „Србија за Србе из региона” којим је предвиђена додела стипендија за младе припаднике српске националне заједнице из држава у региону.

Република Србија има за циљ промовисање културе, традиције, високог образовања и политике добрих односа сарадње и међусобног уважавања у државама чланицама и државама посматрачима Покрета Несврстаних Земаља, а кроз стипендирање младих припадника српске националне заједнице из региона омогућавамо и очување њиховог идентитета – језика, културе, вере, традиције и обичаја, рекла је Мандић

Традиционална гостољубивост наших људи, предусретљивост и одговоран однос професора и особља установа студентског стандарда у којима су студенти смештени, омогућили су да се стипендисти из целог света осећају добродошлим и да се прилагоде начину живота у Београду.

Припадници српске националне заједнице и припадници националних мањина у региону препознати су као значајни носиоци добрих међунационалних односа и узајамног разумевања, толеранције и уважавања.

Loading