ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Светосавска академија „Благо Светог Саве“

Уз присуство ученика, студената , просветних радника, највиших државних званичника, црквених великодостојника, представника дипломатског кора и званица из културног и јавног живота Министарство просвете, науке и технолошког развоја обележило је синоћ школску славу свечаном Светосавском академијом „Благо Светог Саве“.

На позорници „Комбанк дворане“ приређен је богат културно- уметнички програм, а присутнима су се обратили – први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, Његова светост Патријарх српски господин Порфирије, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председник Народне Скупштине Ивица Дачић. Свечаности је присуствовала и Весна Братић, министарка просвете, науке, културе и спорта Црне Горе.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, као домаћин Светосавске академије честитајући школску славу истакао је да се поноси чињеницом да је у тешким временима, захваљујући пре свега развојем привреде држава ставила образовање и науку у врх приоритета.

Нема развоја државе и друштва без већег знања и боље примене стечених знања”, рекао је Ружић на свечаности.

Он је навео да је данас тренутак да се са поносом истакну ученици, студенти, васпитачи, као и професори који су, како је рекао, у изазовним временима успели да своје знање, вештине и креативности усмере на општу добробит своје државе и свога народа.

Данас стојим пред свима вама захвалан што је одржан континуитет образовања и у време пандемије, као и на томе што нисмо дозволили да образовање у било ком моменту стане, а успели смо и да радимо на његовом унапређивању”, рекао је Ружић.

Министар је истакао да је образовање у сваком друштву најважнији и најкомплекснији процес и систем, а да га одликују посебност и динамичност.

Знање је покретач развоја у свим областима почев од привреде преко здравства до обране културе, спорта, религије и политике и због тога образовање прожима све аспекте друштва и појединаца”, рекао је Ружић.

Kако је истакао, историја српског народа показује да смо одувек имали појединце који су на темељу свог знања, енергије и вештина умели да дубоко разумеју своје време и човекову потребу за знањем.

На почетку те вертикале стоји личност Растка Немањића. Први је успоставио поредак…Просветитељска мисија Светог Саве заснована је на развијању човекових духовних вредности утемељених на јачању његових способности да не мисли о тренутним потребама већ о дугорочним“, рекао је он.

Ружић је истакао да је систем образовања и васпитања у Србији компатибилан са европском образовном праксом.

Награде које освајају наши ђаци на међународним такмичењима, радови наших истраживача активности наших професора на страним факултетима показује да шира међународна заједница препознаје домете нашег образовања“, додао је министар.

Гледаоци у земљи и дијаспори имали су могућност прате програм уживо путем сателита и програма РТС.

ПРЕУЗМИТЕ:

Говор првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића

 

Фото ТАНЈУГ
Loading