ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Светосавска академија

Светосавска академија одржана је у  Народном позоришту у присуству председника Србије Томислава Николића, партријарха српског Иринеја и бројних званица. Обраћајући се на свечаности министар просвете, науке и технолошког развоја  Младен Шарчевић рекао је да је реформа образовања задатак који наставници морају да спроведу, а држава мора да посвети посебну пажњу значају звања наставника.

„Луч испред свих нас упалио је просветитељ Сава. Носиле су га генерације – вековима. И тада је светитељ и учитељ, и први велики наставник увидео да је образовање најважнија полуга за развој нације и друштва, као и успеха и места државе у развијеном свету“, рекао је Шарчевић. Како је навео, дуални модел образовања ће подићи економију земље, а за остварење тог циља најбитнији су наставници. „Много тога се променило за последњих осамсто година, али начела и принципи нису. Мењала се технологија рада и учења, али не и стална жеља и потреба да будемо равноправни у добром образовању са развијеном Европом“, поручио је министар.

Нови – стари циљеви у развоју образовања и друштва траже да ученици и студенти буду у центру пажње, каже министар и поручује да ћемо запослити омладину и школовати је за стварни живот и рад у њиховој Србији. Наводећи да је Србија вечито тежила ка бољим животом и бржим развојем, али да је у томе често била спречавана ратовима и великим невољама, Шарчевић каже да се данас Србија поново уздиже, стаје на ноге, креће напред – пут успеха. „Многи њени синови и данас мисле да је приоритет њеног развоја добро образовање и васпитање“, додао је министар.

Председник Николић у говору је истакао да би било мање зла и незнања, а више љубави, доброте, помирења и праштања када би свако на свету растао држећи се порука Светог Саве, који је истицао важност слоге, помирења са другима и са самим собом. „Тек данас морамо остати, а почесто најпре постати, сложни да бисмо били јаки“, рекао је Николић.

Како је навео, сви Срби, ма где били на свету, треба да се препознају у јединству вере и нације и да буду повезани искреним и нераскидивим осећањем припадности великој српској православној светосавској породици. „Колико нама у Србији толико и вама, сестре и браћо у Црној Гори, Републици Српској и у расејању, треба пренети Савине поруке. Чувајте свој језик, писмо, своје обичаје, своју песму, свог Светог Саву. Са поносом истичите своје српско име и порекло“, поручио је Николић.

Свечана академија почела је државном химном „Боже правде“, потом су  на бину  изашли сви добитници Светосавске награде за 2016. годину. Она је додељена успешним ученицима, професорима, компанијама и институцијама, за допринос квалитету образовања. Свечаности су присуствовале бројне званице, међу којима и министарка држване управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, градски менаџер Горан Весић, Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, представници просветних синдиката и верских заједница и стране дипломате.

Loading