ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Техничка школа у Власотинцу добар пример успешног дуалног образовања

Помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић говорила је 10. априла у Власотинцу  на конференцији “Техничка школа у функцији привреде“.

Наша деца уче за оцену, а сада је дошло време да процену знања вршимо из два система, система образовања и система привреде. Ова успешна прича у власотиначкој Техничкој школи за дуално образовање је фасцинантно добра прича, оценила је помоћница министра.

У оквиру ове конференције, директори и наставници практичне наставе средњих стручних школа из пет округа југоисточне Србије, присуствовали су двема радионицама и обишли три фабрике у којима ученици имају праксу.

Одржане су и две панел дискусије у којој су учествовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања, Националне службе за запошљавање, који су говорили о примени Закона, иновирању програма и начину уласка фирми у систем дуалног образовања, као и представници ГИЗ-а, локалне самоуправе и шест власотиначких компанија, који су говорили о досадашњим искуствима.

Дубоко сам убеђен да улагање у образовање није трошак, то је инвестиција у будућност и то је обавеза свих нас, зато што је образовање стуб једног друштва, рекао је председник општине Власотинце Зоран Тодоровић.

Руководилац Центра за дуално образовање Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић рекла је да је интересовање привреде за улазак у систем дуалног образовања велико.

Кроз пилот пројекте у сарадњи са Немачком, Аустријом и Швајцарском ангажовало се 600 предузећа, ове године их очекујемо око 1000, истакла је она.

Руководилац Центра за стручно образовање и образовање одраслих у Заводу за унапређивање образовања и васпитања Гојко Бановић навео је да у земљама у окружењу период формирања или иновирања образовног програм траје од 8 до 10 месеци, а да је у Србији трајао четири месеца.

Иако је процес врло компликован, краћи период имплементације је био велики изазов и није утицало на квалитет, прошао је без проблема, али се мора водити рачуна да се програм имплементира у договору са компанијама и школама, истакао је Гојко Бановић.

Директор Техничке школе Миливоје Ђорђевић рекао је да је Министарство просвете доделио признање тој школи за изузетност у раду на подручју грађевинарства и за свеукупан успех у спровођењу дуалног образовања.

Добили смо и обавезу да све што радимо презентујемо и другим школама, што ми данас и чинимо, рекао је он.

Представници компанија су похвалили ученике наводећи да ученици у фирмама формирају

Учесници су нагласили и значај подршке локалне самоуправе у сарадњи школе и привреде и сагласили се да је и то један од разлога због чега је имплементација дуалног образовања у Власотинцу тако успешна.

Делу конференције присуствовали су и ученици који похађају дуалне профиле.

Loading