ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Технолошки развој и иновације – темељ економског развоја

Конференција „Иновације и технолошки развој: темељ економског развоја и запошљавања“, одржана је данас у Београду, у оквиру пројекта „ЕУ подршка Научно-технолошком парку Београд у пружању услуга иновативним компанијама“, који финансира Европска унија.

Догађај је окупио представнике научно-технолошких паркова, националних институција, Делегације ЕУ у Србији, истраживаче, представнике института, факултета и стартап компанија.

У ери савремених технологија и дигитализације, Србија настоји да ојача своју позицију у области иновација и зато спроводи низ подстицајних мера. Усвојили смо низ стратешких докумената који су темељ и правац за унапређивање иновативне и научне делатности“, рекао је Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Он је додао да Стратегија научног и технолошког развоја омогућава наставак започетих реформи у овој области и доноси мере које ће обезбедити неопходне услове за динамичан развој науке, истраживања и иновација.

Улагања у иновације и е-мобилност са собом доносе и унапређење образовања и науке, као и сарадњу компанија са образовним системом и институцијама у Србији. Све то заједно је кључ за креирање технолошки напредног и економски успешног друштва“, закључио је Радовић.

Трансформација привреде и друштва тако да оно буде засновано на знању, иновацијама, високим технологијама је у основи конкурентности и економског развоја. Константна и конзистентна иновативност је вероватно на врху лествице приоритета растућих компанија. Међутим, иновације и технолошки развој захтевају значајна улагања. Да би подржала Србију у овом процесу, Европска унија је за потребе иновација, развоја науке и научних истраживања у Србији издвојила 88.5 милиона евра бесповратне помоћи. Фонд за науку подржавамо са 31.5 милиона евра, док се пројекти у оквиру Фонда за иновациону делатност финансирају средствима ЕУ у висини од 47 милиона евра“, рекао је Мартин Клауке, шеф сектора II операција у Делегацији Европске уније у Републици Србији.

Он је додао да је пројекат „ЕУ подршка Научно-технолошком парку Београд у пружању услуга иновативним компанијама“ само један у низу пројеката финансираних средствима ЕУ који доприносе јачању истраживања и иновација кроз подршку иновативним компанијама.

Научно-технолошки паркови имају кључну улогу у подршци стартап компанијама, иновацијама и технолошком предузетништву, доприносећи на тај начин економији заснованој на знању, економском развоју и запошљавању. Европска унија ће наставити да подржава развој иновација, трансформацију знања и истраживања у производе и услуге, доприносећи на тај начин економском расту Србије“, закључио је Клауке.

Пројекат „ЕУ подршка Научно-технолошком парку Београд у пружању услуга иновативним компанијама“, имплементиран је у периоду од јуна 2020. до октобра 2022. године. Укупна вредност пројекта је била 1.4 милиона евра, а пројекат је имао за циљ да ојача истраживање и иновације кроз институционалну подршку иновативним компанијама. Корисници пројекта били су Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Научно-технолошки парк Београд.

Loading