ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Телефонска СОС линија за пријаву насиља у школама

Одржана је обука за 29 нових саветница које ће дежурати на СОС линији за пријаву насиља у образовно-васпитним установама.

Захваљујући ентузијазму и професионализму сарадника који су обучени да раде на СОС линији, омогућено је да телефонска линија Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  функционише пуно радно време сваког радног дана (од 7.30 до 15.30). Обуку су реализовали представници Дечије Националне Линије (НАДЕЛ-а) и представници Групе за заштиту од насиља и дискриминације.

СОС линија за пријаву насиља у образовно-васпитним установама почела је са радом  у децембру  2011.године, у оквиру Министарству просвете науке  технолошког развоја. Стратешки циљ отварања овакве линије био је да се насиље заустави и спречи, а да се за децу односно ученике створи безбедно окружење и пруже подстицајни услови за учење. Телефон је намењен деци, родитељима, свим запосленима у образовним установама, као и онима којима је потребна додатна помоћ у решавању проблема насиља.

 

Сарадници су бирани из редова оних који имају вишегодишње искуство у раду са школама, ментори програма Школа без насиља, стручни сарадници из вртића, основних и средњих школа, људи који поседује потребне вештине и компетенције неопходне за рад на телефону.

У периоду од формирања  до сада  СОС линија је испунила своју улогу  и они који пријављују насиље добијају професионалне информације и савете.

Loading