ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Торино процес 2018-2020

У оквиру пројекта „Торино процес 5“ у Београду је 22. маја одржана радионица на којој је  представљен Национални извештаја о стању у области развоја људског капитала, који су урадили домаћи стручњаци, као и независне процене коју су израдили стручњаци Европске тренинг фондација из Торина.

Торино Процес усмерен је на развој стратешких политика, развој културе мониторинга и евалуације, али и учење, имајући у виду да се реализује у великом броју земаља Европе, Африке и Азије.

Састанак, на коме је учествовало више од 50 учесника из више од 30 различитих институција отворили су посебни саветник министра просвете за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Александар Пајић,  шеф операција у Делегација Европске уније у Републици Србији Штефан Худолин,  шеф сектора у Европскиј тренинг фондацији Анастасија Фетси и национални координатор петог циклуса Топрино процеса у Србији Радован Живковић.

Александар Пајић је подсетио да се Торино процес почео 2010. године године и да се у овом тренутку реализује у 26 партнерских земља, као и да се  бави анализом стања развоја људског капитала у циљу креирања политика стручног образовања.

Говорећи о наредним корацима у области развоја људског капитала Пајић је истакао да ће нова образовна стратегија до 2030 године, бити свеобухватна и  усмерена на развој свих нивоа и домена образовања.

Стратегија ће утврдити циљеве и прецизно дефинисати конкретне мере и индикаторе за праћење успешности њене реализације. Нова стратегија ће још једном нагласити стратешко опредељење Министарства просветзе, науке и технолошког развоја за унапређење квалитета образовања у Републици Србији, казао је он.

Шеф операција у Делегација Европске уније у Србији Штефан Худолин  говорио је о подршци ЕУ развоју људског капитала у Републици Србији. Он је истакао да Делегација ЕУ високо оцењује сарадњу са Министарством на пројектима који се заједнички реализују али и напредак који је у свим областима образовања, а нарочито у области стручног образовања, постигнут у Србији последњих неколико година.

Шеф сектора у Европскиј тренинг фондацији Анастасија Фетси подсетила је на дугу историју сарадње Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Европске тренинг фондације.

Она је оценила да је пети циклус Торинио процеса у Србији реализован на високом нивоу како по квалитету Националног извештаја тако и по транспарентности, партнерству свих учесника и снажном лидерству Министарства у читавом процесу.

Према њеним речима Европска тренинг фондација ће наставити да пружа стручну и логистичку подршку Србији, посебно у контексту израде нове Стратегије образовања до 2030 године.

Национални координатор петог циклуса Топрино процеса у Србији Радован Живковић,  указао је на стручне школа које су последњих неколико месеци оствариле запажене резултате на међународним такмичењима и конкурсима.

Живковић је нагласио и важност прикупљања и анализе података који се односе на домен људског капитала, стручног образовања и тржишта рада, представивши најновије показатеље о квалитету људског капитала из Индекса људског капитала Светске банке, по коме је Србија рангирана као 27 од 157  земаља света света. Ови подаци, по његовим речима, указују на добру образовну основу за развој наше економије али и указују на елементе, у вези са квалитетом ученичких постигнућа, који би могли бити унапређени.

Водећи стручњак Европске тренинг фондације Сирија Таурели представила је учесницима радионице кључне налазе и препоруке из Националног извештаја и процене те фондације.

Чланови радних група дискутовали су о препорукама и њиховој вези са текућим активностима, а на крају су идентификоване и конкретне краткорочне и дугорочне мере за примену добијених препорука.

Овај догађај реализован је као део Европске недеље стручних вештина, која промовише стручно образовање и обуку кроз низ округлих столова, радионица, обука, изложби и других иницијатива широм Европе.

Loading