ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Tрећa меморијалнa конференцијa посвећеној чувању успомене на генерала полиције Предрага Марића

Државни секретар проф. др Ивица Радовић истакао је данас на Трећој меморијалној конференцији посвећеној чувању успомене на генерала полиције Предрага Марића, да је Марић, осим снаге знања, носио и снагу духа, снагу човечности, пожртвованост у спашавању људских живота у катастрофалним поплавама, пожарима, земљотресима, снежним непогодама.

Та синергија знања и духа је заправо нешто што је иманентно управо људима који су се определили за узвишени позив смањивања ризика и уклањању последица од катастрофа, спасавању људских живота и материјалних добара, често при том доводећи и свој живот у питање“, рекао је државни секретар.

Државни секретар Радовић подсетио је да је захваљујући иницијативи и визионарству овог човека, на Факултет безбедности акредитован студијски мастер програм Студије управљања ризицима од елементарних и других непогода.

За овај мастер програм, који се са осавремењеним наставним планом и програмом управо налази у фази реакредитације од стране Националног тела за акредитацију у високом образовању, постоји висок ниво интересовања за упис не само од стране дипломираних студената Факултета безбедности, већ и студената других факултета“, рекао је Радовић.

Државни секретар је додао да ова конференција представља огроман допринос у напредовању академског образовања у области безбедности и ванредних ситуација.

Тиме доприносимо унапређивању једног од основних задатака сваког друштва, а то је превентива, односно образовање, јачање капацитета, јавне свести, развијамо интердисциплинарни научни приступ и примену нових решења, јер, као што знате, ванредне ситуације не бирају ни место, ни време“, рекао је Радовић.

У Београду је данас одржана трећа Меморијална научно-стручна конференција „Дигитална симулација ванредних ситуација и нове технологије у управљању ризицима“, посвећена преминулом генералу полиције Предрагу Марићу, а у циљу очувања успомене на њега.

На конференцији су говорили и министар унутрашњих послова Братислав Гашић, који је навео је да је Марић градио темеље те службе на вредностима као што су храброст, посвећеност, хуманост, колегијалност и професионализам. Говорили су и ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, декан Факултета безбедности Владимир Цветковић, професор Факултета безбедности и председник Организационо одбора Конференције Младен Милошевић, директор Института за међународну политику и привреду   Бранислав Ђорђевић и в.д. начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић. Помоћник министра за високо образовање Александар Јовић присуствовао је конференцији.

 

Loading