ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Трибина „Заштита деце од различитих облика насиља“

Трибина „Заштита деце од различитих облика насиља“, на којој су учествовали заинтересовани родитељи и наставници, одржана је у четвртак 17. маја у Дому културе у Бачком Петровцу.

Саветница министра просвете и специјалиста школске психологије задужена за рад на превенцији насиља Биљана Лајовић и представница Групе за образовање мањина, социјалну инклузију и заштиту од насиља и дискриминације Ирена Мучибабић указале су на важност заштите деце од свих облика насиља.

Посебан акценат стављен је на кораке које школа предузима када је реч о превентивним и интервентним активностима.

Колико је важна континуирана сарадња породице и школе у превенцији насиља наглашено је кроз презентацију добрих примера из праксе, када је реч о јачању родитељских и наставничких компетенција за васпитање у породици и школи. Истакнута је и важност умрежавања спољашње заштитне мреже за квалитетније организовање превентивних активности у школама у циљу веће заштите од насиља, али и могућностима имплементације вршњачке медијације.

О томе је говорила директорка Нансен дијалог центра Србија Татјана Поповић, која је искуства школске медијације у мултиетничким срединама поделила са наставницима и родитељима. Учесници трибине су имали прилике да се упознају са активностима које предузима локална полиција у превенцији насиља.

Координаторка за школску медијацију  Бранислава Буквић је указала на важност организовања оваквих и сличних активности у циљу размене искуства и умрежавања свих институција у локалној средини које могу дати допринос заштити од насиља.

Трибину је организовала ОШ „Јан Чајак“ из Бачког Петровца уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Нансен дијалог центрa Србија.

Loading