ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Турске компаније у Србији заинтересоване за сарадњу са средњим школама и факултетима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са амбасадором Републике Турске у Републици Србији Мехметом Кемалом Бозајем.

Саговорници су истакли да се надају да ће ускоро бити потписан  кровни  споразум о сарадњи у области образовања између Републике Србије и Републике Турске. „Велики број студената, пре свега из региона Новог Пазара школује се кроз стипендије у Истанбулу. У последње време све је више пријава за стипендије из других крајева Србије“, рекао је амбасадор Бозај.

Министар Шарчевић је истакао да је неопходно побољшати сарадњу између факултета из области ИТ технологија. „Србија има много тога да понуди у области образовања и научне делатности. Универзитет у Београду један је од најутицајнијих универзитета у региону, Истраживачка станица Петница место је где се припрема будући научни подмладак,a имамо и веома успешне машинске факултете и пољопривредне институте“, рекао је министар.

Амбасадор је пренео спремност новоотворених турских компанија за сарадњу са средњим школама и факултетима, кроз обезбеђивање стручне праксе за средњошколце и студенте у најсавременијој текстилној фабрици и фабрици за производњу аутоделова. Aмбасадор, иначе, ускоро завршава дипломатску мисију и Србији. „Током 28 година каријере, у Србији ми је било најлепше“, рекао је Бозај.

Састанку одржаном у Министарству присуствовала је и државна секретарка Гордана Предић.

 

Loading