ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У академској 2021/2022. години на буџету 29.424 студената основних, струковних и мастер студија и докторанада

Владе Србије донела је одлуке о броју буџетских студената на основним академским, стуковним, мастер и докторским студијама у академској 2021/2022. години.

Из буџета ће ове године бити финансирано студирање скоро 30.000 студената и постдипломаца. Велики је број акредитованих студијских програма, а од ове године биће доступне и дуалне академске и струковне студије“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и нагласио да улагање у знање младих генерација даје резултате који су важни, не само за животе млaдих људи, већ и за напредак земље и њен бржи развој.  

Укупан број студената који се могу уписати у прву годину студијских програма основних струковних, академских и интегрисаних студија је 18.083, док је број студената који ће уписати прву годину студијских програма основних струковних студија је 4.612.

Од овог броја, 507 студената уписују се по афирмативним мерама – студенти са инвалидитетом, припадници ромске националности и држављани Републике Србије који су завршили средњу школу у иностранству.

Београдски универзитет ће ове године на буџет уписати 9.901 студента, Универзитет у Крагујевцу 2.682 студената, Универзитет у Нишу 3.299 студената, Универзитет у Приштини 1.206, Универзитет у Новом Пазару 708 студената и Универзитету уметности у Београду укупно 287 студената.

На мастер студије на буџету биће уписано 5.953 студената, а на докторске студије 776.

С обзиром да се одлуком Владе Србије утврђује само број студената који се финансирају из буџета Републике Србије, број самофинансирајућих студената који се могу уписати у прву годину биће познат након што високошколске установе распишу конкурсе за упис.

Влада Војводине доноси одлуку о броју студената на Универзитету у Новом Саду.

Преузмите

Loading