ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Београду одржан округли сто о изменама и допунама шест закона из области просвете

У Београду је данас одржана трећа јавна расправа о изменама и допунама шест закона из области просвете.

Реч је о Нацртима закона за измену и допуну Закона о основама система образовања и васпитања, о основном образовању, о средњем образовању, о високом образовању, о уџбеницима и о Националном оквиру квалификација.

Министар просвете Бранко Ружић је на јавној расправи истакао да је важно да се кроз транспарентан и отворен процес дође до најбољих решења и позвао све заинтересоване да доставе своје сугестије.

Подсетио је да се јавна расправа о нацртима ових закона спроводи од 7. до 27. априла 2023. године.

Ружић је рекао да је циљ да се изменама и допунама Закона о основама образовања и васпитања омогући још ефикаснија превенција насиља у школама.

Говорећи о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању министар је казао да се оне односе  и на  решења у вези школског програма, посебно, на српски као страни језик и организацију образовно-васпитног рада.

Измене и допуне Закона о високом образовању, према речима министра, односе се на упис на факултете кроз програм државне матуре.

Нацрт измена и допуна Закона о уџбеницима, између осталог, предвиђа израду националне читанке, која ће обухвати садржаје програма предмета српски језик, односно српски језик и књижевност, свет око нас, природа и друштво, историја, географија, ликовна култура и музичка култура, у складу са планом и програмом наставе и учења за одређени разред, односно циклус основног и средњег образовања.

Говорећи о изменама и допунама Закона о националном оквиру квалификација Ружић је навео да је њима дефинисан број чланова Савета НОКС-а, надлежност Агенције за квалификације да прати имплементацију примене стандарда каријерног вођења и саветовања за шта до сада ниједна институција није била задужена.

Loading