ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Београду одржани Дани отворене науке

На конференцији „Дани отворене науке“ која је одржана 18. и 19. октобра у Београду истраживачи из Србије имали су прилику да се боље упознају са принципима отворене науке, као и променама које се у наредном периоду могу очекивати у тој области.

Поред искустава из других европских земаља, посебна пажња је посвећена Платформи за отворену науку ( https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2018/07/Platforma-za-otvorenu-nauku.pdf), коју је Министарство просвете, науке и технолошког развоја усвојило у јулу.

Циљ конференције је било упознавање истраживача из Србије са принципима отворене науке и актуелним иницијативама и захтевима у овој области, посебно у контексту пројеката финансираних од стране Европске комисије, а за наредни пројектни циклус и за пројекте и програме које финансира Министарство. У оквиру панел дискусије другог дана конференције разматране су предности и очекивани проблеми у институцијама које већ изграђују своје репозиторијуме.

На отварању конференције говорио је државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић.

Конференција је организована у оквиру Ерасмус+ пројекта „Boosting Engagement of Serbian Universities in Open Science“ и уз подршку Хоризон 2020 пројекта „OpenAIRE“.

Све презентације доступне су на страници: http://open.ac.rs/don2018

Loading