ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Београду отворен Међународни конгрес слависта

На Филолошком факултету у Београду  данас је отворен 16. Међународни конгрес слависта, који је организован под покровитељством председника Републике Србије.

Реч је о наjзначајнијој и највећој научној манифестацији посвећеној словенским језицима, књижевностима и културама која се одржава у Србији. Учешће на скупу пријавило је 1.020 учесника из 43 земље – од словенских земља, преко Америке и Аустралије, до Јапана и Јужне Кореје.

Говорећи на свечаном отварању министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић истакао је да је Београд одувек имао значајну улогу у светском славистичком покрету, почев од Павла Поповића преко академика Александра Белића.

Посебно ме радује чињеница да смо домаћини оваквог скупа. Скупа немерљивог културног, научног и друштвеног значаја, рекао је он.

Министар је указао и на значај језика у животу једног народа и подсетио на речи Вука Стефановића Караџића да је „језик хранитељ народа“.

Овај скуп је прилика да сви заједно пошаљемо поруку о значају славистике у свету, афирмишући њене најважније области изучавања до размене идеје, знања и учврстимо пријатељства, казао је Шарчевић и пожелео успешан рад учесницима конгреса.

Скуп је поздравио и министар културе Владан Вукосављевић који је оценио да је ово велики дан за славистику, Србију и Београд.

Скупу су присуствовали и председник САНУ Владимир Костић, председник Међународног комитета слависта Бошко Сувајџић.

Конгрес који ће трајати до 27. августа одржава се у организацији Међународног комитета слависта и Савеза славистичких друштава Србије,

Програмом су предвиђени реферати, округли столови, тематски блокови и посебне теме у оквиру којих ће се разматрати питања фразеологије, лексикографије, лингвистие, књижевности, културе, фолклора. Посебна пажња биће посвећена интеркултуралним и интерлитералним везама, компаративном сагледавању узајмних веза између словенских језика, књижевности и култура, питањима дигитализације знања, различитим видовима модернизације знања, као и изучавању словенских језика, књижевности и култура у настави.

Конгрес је у значајној мери посвећен лингвисти Александру Белићу, а Међународни славистички центар припремио је трокњижје посвећено Белићу и његовим идејама.

Loading