ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Европском квизу новца учествовало 460 ученика из Србије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас у ОШ „Никола Тесла“ у Новом Саду почетку Европског квиза новца чији је циљ популаризација и подизање нивоа финансијске писмености младих.

На данашњем такмичењу из Србије је учествовало 460 ученика из 170 школа. Министар просвете поздравио је око 80 ученика ОШ „Никола Тесла“ и ОШ „Васа Стајић“ из Новог Сада који су данас тестирали своје знање из ове области.

Он је указао на значај финансијске писмености и предузетништва у образовању, али и на то да је важно да професори и наставници буду обучени из области финансија, како би ученицима могли да пренесу ова знања.

Тренутно обуку из области финансијске писмености похађа две хиљаде наставника, а још три хиљаде је на обуци за компетенције о предузетништву, рекао је Шарчевић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изјавио је да је најважније да ђаци стално раде на себи, свом образовању, да то прихвате као нешто потпуно природно и нешто што је пре свега у њиховом интересу.

Имамо ученике који могу да побеђују, а оно што они сутра ураде допринеће квалитету не само града, већ и целе државе, рекао је Вучевић.

Генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић говорио је о правилима и пропозицијама такмичења.

Ученици од 13 до 15 година из 30 земаља одговарају на заједничка питања из области финансија, која су претходно вежбали на сајтовима националних удружења банака, рекао је он.

Директор Основне школе „Никола Тесла“, из Новог Сада Игор Милићевић рекао је да се на такмичење пријављено 77 ученика из те школе и још десеторо ученика из Основне школе „Васа Стајић“.

Такмичиће се из финансијске писмености, примениће сва своја знања која су стекли и надамо се да ће освојити једна од два прва места, рекао је Милићевић.

Додао је да ученици који освоје прво и друго место улазе у други круг такмичења, а то је европско финале.

Европски квиз новца организовало је Удружења банака Србије у сарадњи са још 30 других националних удружења банака и Европском банкарском федерацијом на којем ученици узраста од 13 до 15 година из 30 земаља одговарају путем е-платформе Кахоот!  на заједничка питања из области финансија.

Финале такмичења је у Бриселу 7. маја, а Удружење банака ће финансирати путне трошкове победника и њиховог пратиоца, који ће у Белгији представљати Србију.

Loading