ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Крушевцу одржана „Промоција националног модела дуалног и предузетничког образовања

 Помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић присуствовала је 30. маја „Промоцији националног модела дуалног и предузетничког образовања“ у Крушевцу.

Догађају у згради Градске управе присуствовали су представници и ученици основних и средњих школа, Привредне комoре Србије, локалне самоуправе и компанија из Расинског округа.

 Помоћница министра подсетила је да је Крушевац један од градова који је одмах пристао да учествује у примени модела дуалног и предузетничког образовања и додала да савремени технолошки развој заиста лежи у компанијама.

Зато су привредници ти који морају да нам кажу шта је то у опису посла важно када креирамо за вас нове профиле, казала је она.

Према њеним речима, учење само у учионицама или амфитеатрима није довољно стимулативно.

 Млади ће постати иновативни и развити критичко мишљење управо ако бораве и раде у стимулативним срединама, a компанија јесте стимулативна средина, она отвара нове видике. Наш задатак је да промислимо озбиљно како да повећамо ваше шансе, да имате шансу да кроз систем образовања стекнете озбиљно знање и да пружимо могућност младима да остану у својој земљи. Препреке су пут, нису на путу!, истакла је Габријела Грујић.

Заменица градоначелника Крушевца Весна Лазаревић оценила је да је дуално и предузетничко образовање један од начина да се обезбеди запошљавање и опстанак младих у родном граду.

Она је подсетила да је град Крушевац партнер на пројекту „Знањем до посла“ са Омладинским саветом Крушевца и да тај пројекат финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу у пет градова у Србији.

Циљ пројекта је допринос повећању запослености и запошљивости младих на одржив и социјално-инклузиван начин, кроз промоцију јавно приватног партнерства јавних институција, компанија и тренинг провајдера и подршку програмима обуке. Овај пројекат представља увођење дуалног образовања кроз неформални облик, рекла је она.

Лазаревић је подсетила и да је у Крушевцу 2015. године почео и пилот пројекат  „У сусрет дуалном образовању“ на основу исказане потребе за кадровима фабрике мазива „ФАМ Крушевац“ који је спровела Регионална привредна комора Крушевац у сарадњи са школском управом и привредом.

 Од 2016. до 2018. године је око 1.200 младих прошло обуке за каријерно вођење и  индивидуално саветовање, а 2019. године је упућен нови позив за све заинтересоване послодавце који имају потребу за радном снагом, навела је она.

Према њеним речима, Град Крушевац је доста тога урадио на пољу дуалног образовања.

По дуалном образовању у школској управи Крушевац претходне школске године образовала су се три одељења, што је укупно 90 ученика, а за наредну школску годину имаћемо укупно пет одељења, односно 150 ученика, нагласила је она.

Директор Регионалне привредне Коморе Расинског управног округа Предраг Вукићевић оценио је да би Закон о дуалном образовању требало да омогући ефикасније пословање и запошљавање младих, одмах након завршетка средње стручне школе.

Циљ дуалног образовања је прилагођавање средњег стручног образовања потребама привреде, смањивање стопе незапослености младих као и јачање конкурентности привреде. Један од стратешких циљева ПКС и Регионалне привредне коморе Расинског округа у напредном периоду је увођење дуалног образовања у високошколским установама, подсетио је он.

На значај оснивања и рада ученичких задруга основних и средњих школа, као једног од добрих модела развоја осећаја за иницијативу и предузетништво, указала је Сања Радмиловић, руководилац групе у сектору за дуално и предузетничко образовање и васпитање и том приликом  представила Правилник о ученичким задругама.

Присутнима су се обратили и Мирољуб Трипковић, директор правних и општих послова компаније ППТ Петолетка Трстеник који је презентовао примену дуалног образовања у својој компанији, као и Слађана Грујић из Сталне конференције градова и општина  која је говорила о значају локалне самоуправе и креирање плана уписа ученика у средњем стручном образовању.

На скупу који је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, представљени су и правилници, стандарди каријерног вођења и саветовања, као и Закон о националном оквиру квалификација.

Loading