ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У манастиру Крка представљен програм стипендирања „Србија за Србе из региона“

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Бојан Тубић, представио је програм стипендирања „Србија за Србе из региона“, у суботу 19. марта 2022. године, у манастиру Крка, у Кистању, између Книна и Шибеника.

Овај програм обезбеђује стипендије за студирање за припаднике српске националне мањине из земаља региона.
Према речима, помоћника Тубића, Пројекат „Србија за Србе из региона“ има велики значај за српски народ из региона и реализује се сваке школске године почев од 2011. године.

Република Србија припаднике српске националне заједнице у региону препознаје као значајне носиоце добрих међунационалних односа и узајамног разумевања, толеранције и уважавања. Пројекат представља пут за јачање добросуседских односа, бригу о припадницима српске заједнице и ширење европских вредности у области људских и мањинских права. Стипендирање младих припадника српске националне заједнице у региону унапредиће њихов ниво образовања, што је један од важних предуслова за подизање квалитета живота у земљама у којима живе“, навео је Тубић.

Домаћин је био владика Никодим, а састанку су присуствовали представници Срба у локалним самоуправама у Далмацији, заинтересовани ђаци и родитељи из тог краја, као и Сања Лакић, посланица из Народне Скупштине Републике Србије.

Loading