ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Министарству отворен EНИK/НAРИK центар за признавање страних високошколских диплома

У Mинистарству просвете, науке и технолошког развоја почео је данас са радом EНИK/НAРИK центар за признавање страних високошколских диплома студента који су их стекли у иностранству. Наши студенти коjи су стекли диплому на страноj високошколскоj установи од данас на jедноj адреси, у Mинистарству, могу брже и jефтиниjе да заврше целу процедуру признавања дипломе ради запошљавања у Србиjи, и цео поступак се завршава најдуже у року од 90 дана, по цени од 3.500 динара.

На самом отварању Центра, министар просвете. науке и технолошког развоја др Срђан Вербић рекао jе да ће за признавање диплома студента који су их стекли у иностранству „процедура битно краћа, бржа , јефтинија и jедноставниjа и да неће зависити од сваког факултета и студијског програма и да ће се најдуже чекати 90 дана “

 

Министар је подсетио да су до сада факултети нострификовали дипломе ради запошљавања и додао да је признавање диплома ради наставка школовања у Србиjи (академско признавање) и даље у надлежности високошколских установа.

Државни секретар у Mинистарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Зорана Лужанин обjаснила jе да ће се процедура састоjати у провери формалних услова,

попут акредитациjе установе, и од провере стручних компетенциjа.

„Jедном признат студиjски програм више се не проверава“, рекла jе Лужанин и истакла да jе у EНИK/НAРИK центру запослено седам особа.

Oна jе, поводом инициjативе декана правних факултета да студенти права пре признавања дипломе, мораjу да полажу додатне испите, рекла да ће постоjати стручне комисиjе из различитих области па и из права. 

„Mи не споримо да неко може да заврши англосаксонско право и да приватник жели да га запосли зато што сарађуjе са Великом Британиjом“, рекла jе Лужанин и подсетила да су у питању регулисане професиjе, истакавши да, ако неко не познаjе наш правни систем, послодавац га неће запослити да ради на пример у суду.

Штефан Худолин из Делегације Европске комисије у Србији поздравио је отварање EНИK/НAРИK центра и навео да ће признавање диплома успорити одлазак младих из Србије и допринети бржем економском просперитету земље. Он је навео да је сектор образовања један од приоритета Европске уније.

Скупу је присуствовао и помоћник министра за развој и високо образовање др Милован Шуваков. Данас су и предата и прва документа за признавање дипломе.

Jована Ружичић коjа jе у СAД завршила два факултета, магистрирала пре десет година и у Србију се вратила пре пет година и овде jе окупила групу високообразованих повратника. 

Радила је у државној фирми са дипломом средње школе, јер факултетске, као ни магистратуру није могла да нострификује.

„Отварање EНИK/НAРИK центра је корак у добром правцу и важан корак да се интелектуална диjаспора боље повеже“, истакала је она.

Илиjа Kалаjџић, који је основне студије медицине завршио у Београду, а специjализирао jе офталмологиjу у Mоскви и већ три године има проблем са признавањем дипломе. Ради у приватноj фирми као лекар опште праксе.  

 

Исти проблем има и Драгиња Влк, члан Организације српских студената у иностранству, коjа има диплому чешког универзитета. Oна jе истакла да студенти од ове државе не траже посао, већ само равноправне услове.

„Oснивање центра jе стварање услова за повратак из иностранства, да се академска елита врати и ради у Србиjи“, рекла jе она. 

Документацију за признавање дипломе поднео је и Драган Златковић, који је магистарске и докторске студије архитектуре завршио у Италији, као и Лара Лебедински која је завршила два факултета у Аустрији на Техничком универзитету у Бечу – економију и информатику, мастер студије из развојне економије у Енглеској на Манчестер универзитету, а докторирала на економији на Бокони универзитету у Италији .

И Српски сити клуб поздравио је отварање EНИK/НAРИK центра у Министарству.

„Ми смо изузетно привилеговани што смо били део овог процеса и уз успешну сарадњу са великим бројем релевантних институција и појединаца утицали да се процес признавања диплома зарад запошљавања поједностави и отвори могућност конкурентнијег тржишта. Отварање центра је од изузетног значаја за наше цланове и све друге појединце који су део или читаво своје школовање обавили ван Србије, а желели би да буду равноправни кандидати на тржишту рада“, наведено је у саопштењу.

Loading