ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Научно-технолошком парку Београд откривен рељеф “Знање је моћ“

У Научно-технолошком парку Београд у среду 10. јула свечано је  откривен рељеф “Знање је моћ“ на коме су ликови највећих српских научника – Милеве Марић, Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковића. 

Рељеф је поклон Тесла научне фондације, непрофитне организације са седиштем у Филаделфији (САД) а на Дан науке и поводом рођендана великог српског научника и проналазача Николе Тесле симболично га је открила група младих иноватора и студената.

На овај начин одата је почаст великанима српске науке, уз охрабрење и подршку младим људима у Србији да иновирају, прате и реализују своје снове.

Оснивач и председник Тесла научне фондације Никола Лончар рекао је у уживо обраћању из САД, да је идеја да ураде рељеф “ЗНАЊЕ ЈЕ МОЋ” стара више година, а да је НТП Београд  једна од три установе у Србији која је добила ову статуу.

Рељеф је урађен у бронзи и рад је академског вајара Бојана Микулића.

Свечаности је присуствовао и државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије, проф. др Владимир Поповић, који је истакао да је важно неговати традицију и да Србија има разлога да се поноси својом науком.

Наука је један од најбољих делова нашег друштва, рекао је Поповић и подсетио да је ове седмице у Скупштини Србије усвојен Закон о науци и истраживањима, као и да је ове године основан Фонд за науку.

Он је нагласио да је Научно-технолошки парк Београд понос града, Министарства и Владе, да нема много оваквих институција у Југоисточној Европи и да ће се Влада Србије постарати да се настави развој НТП-а кроз изградњу друге фазе јер је то на добробит свих у Србији.

В.д. директора Научно-технолошког парка Београд, Гордана Даниловић-Грковић, захвалила је Тесла научној фондацији на овом поклону и подсетила да се НТП Београд за четири године развио у ново технолошко језгро града које има кључан утицај на развој иновационог екосистема у Србији.

Резултати НТП Београд, у коме се сада развија више од 70 стартап и технолошко развојних компанија које ангажују више од 700 инжењера, показују да можемо створити услове како би млади, образовани људи овде могли да релизују своје идеје, остваре своју егзистенцију и снове, навела је она. 

Догађај у Научно-технолошком парку Београд окупио је представнике научне заједнице, стартап компанија и иноваторе, као и око 60 академаца, полазника студенстког кампа ParkUP! који су тог дана у технолошком парку на Звездари започели интензивни петодневни програм обуке за успешни развој стартапа.

Loading