ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Нишу одржан трећи јавни родитељски састанак у оквиру пројекта „Свако дете има право да одраста здраво“

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић присуствовала је трећем јавном родитељском састанку у оквиру пројекта „Свако дете има право да одраста здраво“,  који је одржан у Нишу.

Она је истакла важност овог пројекта и захвалила и претходним учесницима јавних родитељских састанака у Новом Саду и Убу, који су, како је рекла, својим присуством и интересовањем показали да смо на истом задатаку, са истим циљем.

Подсетила је да је основ за реализацију Пројекта био Меморандум о сарадњи који је потписан између три министарства и на основу Меморандума свако министарство има своју улогу у оквиру реализације.

Навела је и да је Стратегијом развоја образовања и васпитања у Репубилици Србији до 2030. године, Акционим планом за период од 2023-2026. године и законима, истакнут је значај физичког и здравственог васпитања деце и ученика.

Додала је да се концепција физичког и здравственог васпитања не заснива се само на физичком као обавезном предмету, већ на јединству часовних, ванчасовних и ваншколских активности.

Зато наше школе, поред редовне наставе, слободних наставних активности и изборног програма, односно обавезних делова школских програма, реализују и друге програме у намери да одговоре на специфична интересовања својих ученика. Један од тих програма је и овај Пилот пројекат“, рекла је она.

Пилот пројекат Свако дете има право да одраста здраво у школској 2023/2024. години, реализује се у 95 школа које остварују једносменски рад на територији Републике Србије, у 194 одељења.

Наша визија је пројекат у свим школама, и радићемо на томе, јер у Србији свако дете има право да одраста здраво“, рекла је министарка.

 

Loading