ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У ОШ „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци одржан први у низу састанака са родитељима о превенцији насиља

Први у низу састанака са родитељима на тему вршњачког насиља и улоге школе, породице и институција социјалне заштите и полиције у превенцији свих облика насиља који реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Школска управа Пожаревац, одржан је у Основној школи „Олга Милошевић“.

Стручна помоћ и подршка Министарства и Школске управе Пожаревац, као и локалне заједнице, Центра за социјални рад и Министарства унутрашњих послова, организована је због случајева вршњачког насиља који су се догодили у последњих неколико недеља између ученика основних школа са подручја Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане.

Шеф Одсека за људска и мањинска права у образовању у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Снежана Вуковић говорила је о врстама и превенцији насиља, као и о улози породице.

Она је рекла да је у заштити и превенцији од вршњачког насиља неопходна подршка и деловање свих чинилаца друштва.

Важно је да сви препознају значај сталног васпитног рада са децом и усвајања позитивних модела понашања. Све институције и појединци треба да дају конструктиван допринос у стварању безбедне и подстицајне средине за живот и развој деце“, рекла је Вуковић.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја планирало је ову активност у циљу боље превенције вршњачког насиља, кроз активности локалне самоуправе, родитеља, школе, Центра за социјални рад и полиције.

У заштити и превенцији од вршњачког насиља неопходна је подршка и деловање свих чинилаца друштва, а важно је да сви препознају значај сталног васпитног рада са децом, уз посебан акценат на ненасилну комуникацију, мирно решавање конфликата и неприхватање насиља као облика понашања. Неопходно је да сви актери укључујући и породицу дају конструктиван допринос у стварању безбедне и подстицајне средине за живот и развој деце.

Акција састанака са родитељима на ову тему биће настављена и организована и у другим школама на подручју Школске управе Пожаревац..

Loading