ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У основним школама у Србији одржан Инфо дан о ИТ одељењима у гимназијама

У свим основним школама у Србији за ученике осмог разреда данас је организован инфо дан  о томе шта нуде специјализована ИТ одељења у гимназијама, а са ученицима су разговарали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја и професори информатике и представници ИТ индустрије.

Реч је одељењима које ће у гимназијама похађати ученици који имају посебне способности за рачунарство и информатику, а који ће осим традиционалних гимназијских предмета имати и предмете, попут програмирања, примене рачунара, базе података, веб програмирање…и друге.

Предвиђено је да ИТ одељења имају по 20 ученика који ће се на часовима информатичких и програмерских предмета делити на групе. Школе су опремиле кабинете за овај вид наставе, а наставници информатике биће обучени за нове предмете.

Промоцији ових одељења у Основној школи „Краљ Петар први“ у Београду  присуствовао је и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја за дигитализацију у просвети и науци Саша Стојановић који је рекао да Влада и Министарство кроз ова одељења одговарају на кардровски дисбаланс на тржишту рада.

Реч је о струци која је дефицитарна и која ће бити дефицитарна дуги низ година, нагласио је Стојановић. Ученици ће се пријављивати у гимназијама које су аплицирале од 11.до 14. маја, а полагаће математику, средњег и напредног нивоа, појаснио је помоћник министра.

Директор ИТ компаније Сага Небојша Бјелотомић оценио је да ИТ бранша мора да буде у контакту са одељењима која школују ИТ кадар. Циљ школовања у тим одељењима је да се ученицима приближи дигитализација и њена примена у готово свим областима учења и рада. Он је поручио ученицима да током образовања постављају себи озбиљне изазове, јер лаким циљевима не чине себи услугу.

Презентацију смера ученицима су одржале руководилац групе за средње опште и уметничко образовање и васпитање Марија Крнета и наставница информатике Славица Никић.

До сада је око 70 гимназија изразило интересовање за формирање ИТ одељења.

Пријемни испит за ИТ одељења је 3. јуна, док ће пријаве за упис у ИТ одељења бити до 14. маја. Ученици који желе да упишу ово одељење полажу пријемни испит из математике.

Према подацима истраживања у Србији на тржишту се појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Како се процењује тај број је потребно повећати најмање пет пута.

Loading