ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У плану уписа на дуалне образовне профиле са директорима средњих стручних школа Нишавског и Пиротског управног округа

Помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање проф. др Габријела Грујић одржала је састанак у Нишу и Пироту са директорима средњих стручних школа Нишавског и Пиротског управног округа. Циљ и тема састанка било је унапређење плана уписа за дуалне образовне профиле у школској 2021/2022 години.

Дуално образовање нуди функционално школовање, а то значи да су млади одмах по завршетку школовања запошљиви. Истовремено они ће моћи да наставе школовање на неком од факултета, о чему тренутно преговарамо. Дуалним образовањем подстиче се критичко промишљање, креативност и иновативност, а запошљавањем младих људи у Србији традиционална српска породица остаје на окупу“, рекла је Грујићева.

Члан Градског већа града Ниша, др Марија Ранђеловић, истакла је значај дуалног образовања за град Ниш и важност система образовања за развој локалне самоуправе.

Важно је да ученици након завршетка школовања стекну вештине које ће умањити у неку руку незапосленост са којим се суочавају многа друштва па и наше. И кроз локални Акциони план покушаћемо да мотивишемо и децу и родитеље али и привреднике да учествују у овој причи”, рекла је Ранђеловић.

Помоћница градоначелника Пирота, Милица Голубовић, истакла је да је овај град пример успешног дуалног образовања јер постоје школе које већ годинама уназад успешно школују кадрове.

Loading