ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У првом пилотирању државне матуре биће тестиране и процедуре

Од тога колико су прецизно развијене и спроведене процедуре зависиће успех пилот пројекта државне матуре, речено је данас на састанку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

 Састанку на коме је било речи о припрема за увођење новог концепта завршних испита у средње образовање, као и  одржавању пробне завршне матуре присуствовао је и министар просвете Младен Шарчевић.

 У првом пилот пројекту државне матуре акценат би требало да буде на процедурама. То не значи да би биле тестиране само процедуре, већ би акценат био на њима. Успех пилота и завршног испита зависиће од тога колико су прецизно развијене и спроведене процедуре, истакнуто је на састанку.

 Како је речено, у другом пилот пројекту би била тестирана комплетна матура.

 Пројекат чији је циљ да припреми образовни систем у Србији за увођење новог концепта завршних испита у средње образовање почео је пре шест недеља.

 Тај концепт, између осталог, подразумева да сви ученици истовремено полажу државну матуру и да факултети признају матуру као испит на основу кога се ученици уписују без пријемног испита.

Увођење државне матуре значајно је за унапређивање квалитета средњег образовања и васпитања, али и за доступност високог образовања свим ученицима.

 

Loading