ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У САНУ уручене стипендије студентима на докторским студијама

У Српској академији наука и уметности данас су уручене стипендије Министарства просвете, науке и технолошког развоја за студенте докторских студија, уз поруку челника те две институције да млади не треба да напуштају своје снове и поштење и да буду упорни и истрајни. Стипендисти докдоранди укључени су у научноистраживачке пројекте.

„Нашој земљи никада није недостајало креативних људи, већ упорних, истрајних, који ће своју идеју да изведу до краја“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и истакао да од младих данас нико не крије да су околности тешке али и да се управо од њих очекује много.

Месечни износ стипендије је 32.000 динара и добијају је 12 месеци, а министар Вербић истиче да ови млади људи не добијају подршку не зато што су сјајни у овом тренутку, него зато што много улажу у сопствено образовање.

„Ви сте најодговорнији за оно што сами радите и за сопствено образовање, али то не значи да се било ко други одриче те одговорности“, рекао је Вербић и навео да је до сада Министарство финансирало 1.636 стипендиста за шта је издвојено 228 милиона динара.

Министар Вербић сматра да то што ови млади, талентовани људи живе и раде у Србији, не значи да су у лошијој позицији од било кога другог, јер се, како каже, велике ствари дешавају баш тамо где их је тешко направити.

„Ви нађите свој пут, а ми обећавамо да ћемо учинити све да вас испратимо на том путу“, рекао је Вербић, пре уручивања уговора о стипендирању.

Председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић рекао је да млади људи не могу бити одговорни за грешке које су почињене у прошлости и позвао их да не напуштају своје снове.

Млади, како каже, живе у окружењу у којем није лако јер им се стално шаље порука да овде не „цвета цвеће“ и да треба да оду одавде. То је, како је рекао, крик старије, поражене генерације која мисли да оно што није сама могла да учини, неће испунити ни младе генерације.

„Нисте бољи и нисте гори ни од кога у свету“, рекао је Костић и позвао младе да не напуштају своје снове јер су многе генерације то учиниле, ни поштење.

„Децо, имате велику шансу и перспективу која се пред вама отвара, искористите је“, поручио је председник САНУ, на свечаности уручивања уговора о стипендијама, које ће омогућити укључивање студената у научно-истраживачке пројекте.

У име стипендиста захвалили су студенти Маша Мишковић са Правног факултета у Београду и Никола Вучић, са Електронског факултета у Нишу, који је имају просек 10.00.

Loading