ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Скупштини Србије усвојене измене и допуне више просветних закона

Скупштина Србије усвојила је данас више просветних закона, међу којима су измене и допуне Закона о основном образовању и васпитању и Закона о основама система образовања и васпитања.

Изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању предвиђено је бројчано оцењивање другог страног језика у петом разреду.

Успех ученика петог разреда, који су у школској 2018/2019. години започели изучавање изборног програма други страни језик, оцењује се бројчано почев од дана ступања на снагу овог закона.

Изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ) предвиђено је да Математичка гимназија у Београду и Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду добију статус установа од националног значаја.

Установа од националног значаја за Републику Србију, у смислу овог закона, јесте установа која остварује изузетне резултате на међународном нивоу чиме доприноси унапређивању и промовисању система образовања и васпитања Републике Србије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да  Математичка гимназија дала 500 доктора наука и да су њени ђаци освојили исто толико медаља.

Према његовим речима, то је установа која на међународном плану најбоље промовише српско образовање.

Шарчевић је навео и да је Гиманзија „Јован Јовановић Змај“ добитник је бројних међународних и домаћих одликовања и да је из те школе поникло 77 академика.

Министар је додао да нови статус неће захтевати додатне финансијске награде, али да ће професори који у њима раде када се усвоји закон о платама у јавном сектору моћи да напредују брже и да имају више плате.

Усвојеним изменама тог закона је предвиђено и успостављања јединственог информационог система просвете.

Циљ тог система је, према речима министра, да се успостави регистар свих установа, запослених и свих полазника у образовном систему Србије.

Како је раније рекао Шарчевић, увођење јединственог образовног броја допринеће ефикасности целокупног система образовања и васпитања.

Скупштина Србије усвојила је и измене и допуне Закона о ученичком и студентском стандарду, као и измене и допуне Закона о предшколском образовању и васпитању које се углавном односе  на електронско вођење администрације у предшколским установама.

Loading