ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Спортској гимназији у Београду одржана промоција спортских одељења

У Спортској гимназији у Београду данас је одржана промоција одељења за ученике са посебним способностима за спорт током које су ученици осмог разреда основних школа имали прилику да се информишу о предностима ових одељења и предметима који ће се у њима изучавати.
Одељења за ученике са посебним способностима за спорт, од нове школске године, осим у Спортској гимназији у Београду биће у још шест гимназија у Србији.

Са ученицима заинтересованим за овај смер данас су разговарали помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање Милан Пашић, помоћник министра за омладину и спорт Дарко Удовичић, представници Секретаријата за образовање и дечију заштиту, директорка школе Иванка Ковачевић, као и спортисти бивши ученици ове школе.

Помоћник министра Милан Пашић је рекао да сваке године постоји велико интересовање ученика за Спортску гимназију због угледа који има та школа.

Ове године у нашим гимназијама постоје три нова програма. За ученике са посебним способностима за географију и историју, за аудио визуелне и сценске уметности, као и нова одељења за ученике талентоване за спорт, рекао је Пашић.

Он је навео да ће осим Спортске гимназије у Београду, спортска одељења имати и: Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, Митровачка гимназија у Сремској Митровица, Ужичка гимназија, Гимназија за талентоване ученике „Деже Костолањи“ у Суботици, Гимназија у Новом Пазару и нишка Гимназија „Девети мај“.

У Београду ће од септембра бити осам одељења, за разлику од претходних година када је било шест таквих одељења, навео је Пашић.

Према његовим речима, предност ових одељења је што ће ученицима који тренирају различите спортове бити омогућено да редовно тренирају уз подршку предметних наставника.

Сада ће тренажни процес који реализујете у вашим клубовима бити урачунат у ваш недељни фонд. Школа ће имати комуникацију са клубовима и тренерима. Јако је битно да наставите да се бавите спортом, да не одустајете од школе и да вам је уз квалитетно образовање дата могућност да наставите образовање на факултетима. Имате велики избор, казао је Пашић.

Он је додао и да је предност образовања у овим специјализованим одељењима у томе што је број ученика ограничен на 20, што омогућава ефикаснији рад на часовима.
Осим тога, применом савремених технологија ученицима ће бити омогућено да прате наставу на даљину када су на клубским или репрезентативним припремама и спортским такмичењима током школске године.
Пашић је најавио да ће ученици овог одељења имати и два нова премета Спорт и здравље и Спорт и тренинг.
Помоћник министра за омладину и спорт Дарко Удовичић рекао је да спорт и образовање нису два различита пута, већ један заједнички. Он је оценио да је формирање спортских одељења при гимназијама у Србији „прави искорак“.

Удовичић је рекао да ученици који се баве спортом већ са 15 година на основу спортских резултата могу бити категорисани спортисти и да имају могућност да добију стипендију Министарства омладине и спорта.

Директорка школе Иванка Ковачевић рекла је да је циљ реформе гимназије и увођење спортских одељења, између осталог, да ученици тих одељења имају више спортских предмета, али да не буду оптерећени.

Како је рекла, одељења ученика са посебним способностима за спорт омогући ће да се унапреди квалитет образовања и васпитања ученика спортиста и будућих студената високошколских установа. Према њеним речима, план и програм по коме ће учити ђаци Спортске гимназије је по мери сваког ученика ове школе.

Присутни ученици осмих разреда који су заинтересовани да упишу Спортску гимназију имали су прилику и да чују искуства бивших ученика те школе и да обиђу школу.

Пријављивање ученика за Спортску гимназију у Београду и спортских одељења при гимназијама у Србији је 8. и 9. јуна 2020. године.

Loading