ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У току јавна расправа о Нацрту закона о науци и истраживањима

У оквиру програма јавне расправе о Нацрту закона о науци и истраживањима, у понедељак 10. децембра 2018. године у Српској академији наука и уметности у Београду одржана је прва јавна расправа.

Нацрт Закона о науци и истраживањима је побудио велико интересовање научне заједнице, али и шире стручне јавности. Расправи је поред већег броја истраживача, присуствовао и део руководства САНУ, Универзитета у Београду, декани факултета, директори института,… За реч се јавило више од 20 учесника, који су изнели своје примедбе, похвале, коментаре и сугестије. Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће са Радном групом која је припремила текст Нацрта пажљиво размотрити све коментаре и примедбе, и учинити напор да финални текст буде још квалитетнији и прецизнији.

Примедбе, предлози и сугестије се достављају Министарству просвете, науке и технолошког развоја на адресу: nauka@prosveta.gov.rs (у субјекту поруке навести „Нацрт закона о науци и истраживањима “)  и то преко посебног обрасца који се може преузети на званичној интернет страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Рок за подношење примедби и предлога је 3. јануар 2019. године.

У име Министарства, о Нацрту закона, као и амбијенту у коме се одвија цео законодавни процес говорио је државни секретар проф. др Владимир Поповић, који је и одговарао на постављена питања. Државни секретар је нагласио да свакако постоји довољно простора и времена да се текст Нацрта закона коригује, и прихватио је одређене предлоге за измену Нацрта закона већ током дискусије учесника јавне расправе. Проф. Поповић је уједно и председавајући Радне групе која је припремила предлог Нацрта закона. Јавној расправи су присуствовали и државни секретар МПНТР проф. др Виктор Недовић, као и помоћници министра др Саша Лазовић, проф. др Тибор Сабо и проф. др Марија Кузмановић.

  1. децембра је Нацрт закона представљен и Председништву Заједнице института Србије.
Loading