ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Тршићу центар за очување српског језика и културе

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетили су данас у Тршићу Образовно-културни центар “Вук Караџић“.

Том приликом премијерка је поручила да ће Влада подржати тај центар, који ће, како је истакла, за националне науке имати значај као научно-истраживачка станица “Петница“ за природне.

У новоотвореном центру одржавају се прве  радионице намењене средњошколсцима и студентима из Србије и Републике Српске. У току су три радионице – Жаргонизми, фразеологизми, дијалектизми у односу на стандардни језик, Фолклористички камп „Вук Караџић“ и курс „Историја српске културе“.

Премијерка је истакла да је то први научно-истраживачки центар за националне науке који ће се бавити очувањем српског језика и културе.
Она је изразила уверење да наша земља има сигурну будућност и огроман потенцијал, најавивши да ће држава наставити да улаже у образовање и подизање конкуретности српске привреде.

Правимо просвету у којој не учимо младе о томе шта да мисле већ како да мисле и то се ради овде, поручила је премијерка. Циљ реформе образовања је, како је истакла, њена већа веза са привредом, због чега се уводи дуално образовање, како би се повећало запошљавање.

Министар Шарчевић је истакао да је главни приоритет министарства на чијем је челу реформа школства у Србији и увођење дуалног образовања.

Министар је нагласио да центар у Тршићу треба да постане самоодржив по питању финансирања.

У Тршић ће моћи да дођу деца и из разних других земаља, а ми ћемо овде неговати свој језик и моћи деци да пружимо додатна знања. И то баш у месту где се родио реформатор српског језика Вук Стефановић Караџић, поручио је Шарчевић.

Loading