ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Ваздухопловној академији основан први тренинг центар за развој дуалног образовања

У складу са Акционим планом Владе Републике Србије и одлуком првог потпредседника Владе и министра просвете, науке и технолошког развоја Бранка Ружића основан је Tренинг центар за развој дуалног образовања Ваздухопловне академије.

Овај тренинг центар је одговор образовног сиситема на потребе тржишта рада и пример сарадње државе и привреде. Оваквих центара ће бити 12 широм Србије, а циљ је да створимо услове, не само за реализацију програма за формално дуално, средње и високо образовање, већ и услове за неформално образовање грађана кроз стручно оспособљавање, доквалификације и преквалификације кадрова у складу са потребама тржишта рада“ рекао је министар Ружић тим поводом.

Тренинг центар у Ваздухопловној академији резултат је успешне сарадње између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и немачке комапније MTU Maintenance doo, лидера у авиоиндустрији на светском нивоу.  Као један од кључних разлога инвестирања у Србију представници немачке компаније означили су дуални модел средњег образовања који је у великој мери компатибилан са немачким моделом по коме ова комапнија школује своје кадрове.

Ваздухопловна академија је средња ваздухопловна школа у оквиру система Министарства просвете, науке и технолошког развоја и једина је оваква школа у Србији и читавом региону. Отварање овог центра допринеће квалитету наставе и образовања и бити њена компаративна предност у односу на сличне установе у Европи.

Министарство и MTU Maintenance doo потписали су Меморандум о сарадњи у области дуалног образовања. У склопу своје стратегије инвестирања у Србију, MTU Maintenance doo са Ваздухопловном академијом Београд (која има лиценцу EASA part 147) такође има потписан Меморандум о стратешком партнерству и формирању заједничког тренинг центра у коме ће се реализовати обуке кадрова не само за ову компанију, већ и за све комапније из области ваздухопловства.

Loading