ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Влади Србије представљено истраживање о миграцијама студената

У Влади Србије данас је одржана конференција за новинаре на којој је представљено истраживање о миграцијама студената.

Истраживање у које је било укључено 11.013 студената државних и приватних високошколских установа у Републици Србији показало је да трећина студената у Србији планира да по завршетку школовања оде у иностранство.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Саша Стојановић истакао је да ће квалитетно знање које студенти стекну, као и развој привреде утицати на то да млади остану у Србији.

Он је  рекао да Министарство просвете, између осталог, усклађује програме које нуди ученицима и студентима тако да стичу најсавременија знања из оних области које су тренутно тражене на тржишту.

Конкретно ту можемо говорити о Информационим технологијама које се уводе у основне школе. Већ у петом разреду основне школе имамо програмирање у оквиру предмета информатика где ученици уче практичне вештине које могу значити на тржишту, навео је он.

Стојановић је прецизирао и да су у гимназије уведена ИТ одељења која су усмерена ка информационим технологијама, док се на факултетима уводе веће уписне квоте за оне програме који су данас тражени на тржишту.

Он је говорио и о томе да МПНТР има различите програме стипендирања како би младе стручњаке задржало у Србији.

Стојановић је указао и на значај система дуалног образовања у оквиру кога се ученици уводе у компаније где стичу практична знања која ће омогућити да се одмах после школе укључе у тржиште рада.

Министарка без пордфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је да је најдрастичнији податак из целог истраживања тај што је четвртина оних студената који би да оду већ решена у одлуци да то и учини, без обзира на мере које би предузела држава у намери да их задржи у Србији.

Она популација младих коју питамо ‘шта би требало да се догоди у Србији, а да не одете’, једна четвртина који планирају да оду каже да нема ниједне мере која може да их задржи. Они су већ донели одлуку, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је истакла да је циљ истраживања да се прикупе сви подаци који ће се односити на креирање конкретних мера и стимулативних активности за задржавање младих у Србији.

Loading