ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Врању одржан Сајам родитељства

Сајам родитељства, трећи по реду, одржан је у вртићу „Сунце“ у Врању у суботу, 26. марта. Ову пројектну активност заједно организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Град Врање у оквиру Пројекта инклузивно предшколско васпитање и образовање, а уз финансијску подршку Светске банке.

На отварању Сајма родитељства у Врању, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције, Александар Јовић захвалио је градској управи и локалним партнерима на изузетном ангажовању и истакао значај раног укључивања деце у предшколски програм, а нарочито деце из осетљивих група.

Рано укључивање деце у предшколски програм из свих, а нарочито осетљивих група, повећава њихове шансе да се сутра равноправно укључе у систем образовања и друштво уопште, да под једнако квалитетним условима уче, играју се, друже и стичу искуства која ће допринети њиховом развоју, достигнућима и срећи“, рекао је Јовић и додао да је то уједно и циљ свих компоненти Пројекта.

Сајам родитељства је посетило око 300 родитеља и деце. Родитељи су имали прилику да кроз различите едукативне и интерактивне радионице сазнају како да унапреде своје родитељске вештине и да сазнају зашто је вртић добро окружење за одрастање њихове деце. Такође, родитељи су заједно са својом децом учествовали у креативним, истраживачким, спортским радионицама и другим активностима.

Током Сајма родитељства породице са малом децом, нарочито породице из осетљивих друштвених група, као и породице чија деца нису укључена у систем предшколског васпитања и образовања имале су могућност да на једном месту непосредно добију све информације о својим правима, као и о услугама које пружају локалне институције – Град Врање, Предшколска установа ,,Наше дете”, Дом здравља Врање, Центар за развој локалних услуга социјалне заштите Врање, Музичка школа ,,Стеван Мокрањац”, школа за основно и средње образовање ,,Вуле Антић” и Центар за социјални рад Врање.

Да вртићи јесу добро окружење за децу сложила се заменица градоначелника града Врања Зорица Јовић.

Све ово показује да сви ми, делимо исто уверење. Вртићи јесу добро окружење за боравак деце, добра основа за њихов социолошки и интелектуални развој. Сва деца заслужују једнаке услове за своје одрастање. И зато, хајде да сви заједно, удружени, учинимо све да им обезбедимо будућност коју заслужују“.

Такође, она је истакла значај социјализације за њихов даљи развој.

Деца кроз игру и дружење, стичу прве утиске о лепоти заједничког одрастања, игре и смеха у друштву својих вршњака“, рекла је заменица градоначелника.

Пројекат, поред наведеног, подржава Нове основе програма предшколског васпитања и образовања, оснажује компетенције васпитача за имплементацију новог програма, пружа подршку породицама са децом, са фокусом на породице из осетљивих друштвених група, подстиче укључивање деце у квалитетан систем предшколског васпитања и образовања у циљу обезбеђивања једнаких услова за развој све деце.

 

Loading