ЋИРИЛИЦА | LATINICA

У Врњачкој Бањи отворена традиционална Математичка конференција – АТА

Државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Небојша Ранђеловић отворио је у уторак, 29. јуна 2022. године  у Врњачкој Бањи традиционалну међународну Математичку конференцију АТА – Анализа, топологија и алгебра.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја годинама подржава организацију овог скупа. То чинимо, јер су скупови попут овог веома важни за размену идеја, информација, отварање важних питања и разговора о могућим решењима“, навео је Ранђеловић.

Он је подсетио да на годишњем нивоу Министарство подржи организацију више од 200 научних скупова из различитих области.

Верујем да је то добар начин да подстакнемо и подржимо научну заједницу и дијалоге које она покреће“, рекао је Ранђеловић на скупу који је организовао Факултет техничких наука из Чачка.

Ранђеловић је истакао да Србија има богату научну традицију.

Многи појединци, научници са овог простора, попут Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, обележили су светску историју сазнања. Њихова открића, али и открића многих других истакнутих научника са ових простора узидана су у здање светске цивилизације и без њих данашњи свет не би био овакав“, казао је он.

Математичка конференција  АТА први пут је одржана у Врњачкој Бањи 2008. године, у организацији Факултета техничких наука из Чачка и суорганизацији Природно- математичког факултета у Нишу. Међународног карактера је и одржава се периодично сваке друге године.

Loading