ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученице из Врања обезбедиле учешће на светском такмичењу из роботике

После успешно одржаног Европског отвореног првенства у роботици 12. октобра у Загребу, ученице осмог разреда ОШ”Сетозар Марковић” у Врању, Леонора Ристић и Анђела Ристић обезбедиле су учешће на светском такмичењу у Гуангџоуу у Кини.

Леонора и Анђела су се под менторством Саше Ристића пласирале на светско такмичење. Оне су се на Европском отвореном првенству у Загребу такмичиле у конкуренцији са још четири школе из Србије, али и у европској конкуренцији са преосталих 90 тимова из целог региона и Европе.

Светско првенство биће одржано у Гуангџоуу крајем новембра 2019. када се очекује да представнице Србије покажу своје знање у конкуренцији са 350 тимова из целог света.

Овогодишња тема такмичења под називом “Чувар града” (Цитy Гуардиан) фокусирана је на задатак да робот својим активностима утиче на уређење града, али и да тимови раде на задацима чија успешност зависи од сарадње са супарничким тимом. Задатак има две компоненте од којих је једна аутоматска и зависи од претходно написаног програма и мануелна компонента задатка која се ослања на мануелно управљање роботом и напредна конструкторска решења на роботу.

Све школе које су представљале Србију на Европском првенству у Загребу, пласман су избориле победом на финалном такмичењу лиге КОДиграње у оквиру програма Битка за знање, одржаном у априлу у Београду.

 Најбољих пет тимова обезбедило је учешће на Европском првенству у Загребу док је само један, најбољи тим, могао да се пласира на светско такмичење у Гуангџоуу.

Носилац пројекта и организатор у Србији је Фонд Б92, кроз пројекат Битка за знање.

Loading