ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици данас полагали тест из српског језика у оквиру завршног

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић обишао је данас у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Београду ученике осмог разреда који су полагали тест из српског језика у оквиру завршног испита.

Ученици су почели да раде тест у 9 часова када се огласило школско  звоно.

       Пашић је рекао да ће тест ове године полагати око 68.000 ученика и да у средњим школама има довољно места за све.

            Он је подсетио да је за разлику од претходних година када су тестови штампани у штампаријама које су изван система образовања, ове године промењена цела процедура и да је реализација завршног испита дигитализована у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

           Након што ђаци заврше тест, школе их враћају школским управама, а они Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања. Новина ове године је да ће се тестови прегледати дигитално. Ту се обавља њихово скенирање, а софтвер ће прегледати задатке затвореног типа, док ће задатке отвореног типа прегледати наставници путем рачунара, навео је помоћник министра.

             Према његовим речима, на тај начин је смањен број наставника који прегледају, а неће бити ангажовано ни 5.000 шифраната као претходних година.

            Наставници који буду прегледали задатке отвореног типа неће знати чије задатке прегледају, из које школе, ког града. Сваки задатак прегледаће по два наставника, а уколико се њихово бодовање разликује, трећи наставник-супервизор доноси коначну одлуку, рекао је Пашић.

Он је објаснио да завршни испит има три функције: сертификациону, што значи да ће ученици стећи уверење о завршеној основној школи, селекциону јер се вреднује при упису у средњу школу, као и евалуациону јер се на основу тога раде анализе успеха постигнућа ученика. Помоћник министра је најавио и да ће упис у средњу школу бити електронски.
           Директорка школе Весна Баричков изјавила је да су у школи предузете све епидемиолошке мере, као и да су наставници обавезни да носе заштитне маске.

По девет ученика је у учионици. Размак између клупа је два метра, по један ученик седи у клупи да би се обезбедила пожељна дистанца, казала је директорка.

Она је навела је да је задовољна како су текле припреме за завршни испит.

У Основној школи „Петар Петровић Његош“ 52 ученика полаже завршни испит.

Loading