ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици из Србије у Шангају освојили награде из роботике

На Светском такмичењу у едукативној роботици (WЕР -World Educational Robot Contest), одржаном у Шангају у Кини 14. и 15. децембра, два тима из Србије постигла су одличне резултате.

Екипа под називом „СДТ“ у којој су ученици Прве крагујевачке гимназије, освојила је другу награду у категорији „Брик“ (4+3), док је тим Прве основне школе краљ Петар II из Ужица, под именом „Андријаши“ освојио трећу награду у истој категорији, као и награду за изванредан допринос (Outstanding Contribution).

Тим из Крагујевца чинили су ученици Душан Тењовић, Михаило Шундовић и Вук Лазовић које је предводила професорка Катарина Вељковић, док су Ужице представљали основци Драгица Гавриловић, Андреј Стевановић и Лука Мајкић, под вођством наставника Горана Бојовића.

Тема овогодишњег такмичења била је вештачка интелигенција, а задаци су били креирани тако да одражавају проблем у функционисању вештачке интелигенције који робот, уз помоћ својих механичких додатака и испрограмираног кода, треба да реши.
Оба тима су се за учешће на овом престижном светском такмичењу пласирала кроз националне квалификације у оквиру програма „Битка за знање“, који од 2017. у Србији спроводи Фонд Б92.

Loading