ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици из Србије учествују у пројекту „Сјерпински тепих“

Ученици и наставници из основних и средњих школа из целе Србије, у суботу, 16. маја 2015. године у спортској хали „Чаир“, у Нишу, њих око 1000, по први пут, учествоваће у светском пројекту „Сјерпински тепих“.

У овом математичком пројекту, осим ученика из педесетак основних и средњих школа, учествоваће и ученици из школа за децу са посебним потребама који су, такође, направили делиће својих тепиха кроз инклузивне радионице са својим вршњацима.

У пројекту учествује више од 420 школа у 32 земље света са преко 26.880 деце, што га чини једним од најмасовнијих пројеката из математике до сада изведених, а Србија прави његову осмину. Република Србија је направила велики успех јер је прва земља где ће се правити овако велики тепих ван Шпаније (шеста итерације ће се правити још у Немачкој, Пољској, Румунији и Турској). У пројекат су се укључила и друштва учитеља, подружнице математичара и математичка удружења.

Један од аутора овог пројекта, професор Хосе Луис Родригез Бланс са катедре за математику Универзитета у Алмерији из Шпаније учествоваће на скупу у Нишу.

Пројекат “Сјерпински тепих“ је непрофитна  активност која повезује децу  целог света, која од налепница  заједно праве огроман геометријски фрактал, познат под именом тепих Сјерпинског. Сваки центар који учествује у пројекту прави четврту итерацију тепиха Сјерпинског, са 64 деце са по 64 налепница за свако дете-све укупно са 4096 налепница. Ове налепнице и шаблони се добијају при регистрацији.

Више информација може се наћи на веб-страни и фејсбук-страни српског дела пројекта.

Loading