ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици Основне школе „Душан Јерковић“ из Руме уручили икону Светог Саве

Ученици Основне школе „Душан Јерковић“ из Руме уручили су данас министарки просвете проф. др Славици Ђукић Дејановић икону Светог Саве, коју су радили четири године. Икона је претходно освештана у Вазнесењској цркви у Београду.

Они су данас са директором школе Иваном Милојевић, наставницом Мајом Нагл и вероучитељем школе Костом Степановићем посетили Министарство просвете у Београду.

Учитељица Наташа Станић је идејни творац школског пројекта ОШ,, Душан Јерковић“ из Руме, под називом ,,Света Србија“, која је још 2014. године са својим ученицима израдила прву икону, икону св. Стефана Дечанског и која је даривана школи. Данас се пројекат реализује у још 26 школа и укупно је израђено и поклоњено 88 икона.

Министарка просвете оценила је да је овај рад духовног, образовног, васпитног и хуманитарног карактера.

Да је реч о квалитетној идеји, говори у прилог, заинтересованост других школа за преузимање идеје израде икона, њиховог освештавања у Храму и даривања школама Икона св. Саве, коју сте наменили Министарству просвете је прошла дуг пут. Са својом учитељицом као ученици 4. разреда почели сте израду иконе најважније историјске личности, утемељивача образовања, државности и верске културе у Србији“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је захвалила ученицима и наставницима на уложеном труду током процеса израде иконе првог архиепископа, законодавца, књижевника и просветитеља Светог Саве и уручила им пригодне поклоне.

Учитељица Наташа Станић рекла је да је израда икона постала традиција у Основној школи „Душан Јерковић“.

Ово радимо у сарадњи са вероучитељем и у корелацији са наставницима ликовног, српског и веронауке. Оно што је најважније овим развијамо емпатију кода деце, истрајност и љубав пре свега и то смо уткали у ове иконе. Оно што нисмо знали када смо почели је да ће нам се придружити бројне школе“, казала је она.

Loading