ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Учитељи не брините за своју будућност

Учитељски факултет Универзитета у Београду  примио jе данас нову генерациjу бруцоша, а министар просвете, науке и технолошког развоја  Mладен Шарчевић поручио им jе да не брину за своjу будућност и да ће се Министарство коjе он води трудити да у школама више не постоjе скривена радна места.

Oн jе подсетио да jе покренут проjекат „Доситеj“ где су школе у обавези да приjаве слободна радна места и технолошке вишкове и да сваки поjединац то може да прати.

„Идеjа jе да се сва радна места приjаве, да нема више скривања и манипулациjа“, рекао jе Шарчевић и додао да ће се радити и на новом систему награђивања, односно да они коjи раде, коjи се истичу у настави за то буду адекватно награђени.

Будућим васпитачима и учитељима jе поручио да су изабрали „феноменалан посао“ и да током дугогодишњег рада у просвети само учитеље ниjе никада питао зашто раде таj посао и да ли воле деце, а све остале jесте.

„Ваш посао jе да деца коjу учите постану добри људи“, поручио jе министар и додао да образовном систему предстоjе броjне промене, те да ће и учитељи и васпитачи прећи на нове моделе рада.

Декан Учитељског факултета Дамир Mандић рекао jе бруцошима да су се определили за професиjу коjа jе подједнако и наjтежа и наjлепша.

Tешка jер, како каже, мораjу да познаjу све област подједнако, да буду експерти у васпитању и да разумеjу дечjе несташлуке.

„Лепа jер ма колико да успете у животу увек се сећате васпитача и учитеља“, нагласио jе Mандић. Oн jе додао да ће бруцоши током студирања бити суочени са броjним препрекама, али да су ту наjбољи професори коjи ће им бити на располагању.

Председник Националног просветног савета Aлександар Липковски рекао jе бруцошима да су одабрали професиjу коjа jе наjважниjа у организованим земљама и друштвима.

„Oно што вас очекуjе jе тежак пут, када jе професиjа учитеља потцењена и угрожена“, рекао jе Липковски и додао да живимо у друштву када jе друштвени ангажман недовољно цењен и где се више цене лична добит, него друштвени напредак.

Учитељски факултет наjмлађи jе факултет на Београдском универзитету и основан jе 1993. године. До сада jе одшколовао 24 генерациjе учитеља и 11 генерациjа васпитача.

Oве године конкуренциjа на два смера била jе изузетно велика, те се за 282 места борило 500 свршених средњошколаца.

Loading