ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Укључите се у обележавање Међународног дана броја Пи

Број Пи (π) може да се интерпретира на различите начине а један од уобичајних је да је то број који показује колико пута се пречник било ког круга садржи у његовом обиму. Ова тврдња важи за сваки круг и зато је Пи константа. Назива се још и Лудолфов број по холандском математичару из 17. века, али је данашње име добио по грчкој речи периферија која значи обим. Он је и ирационални број, што значи да не може да се напише као разломак, односно не постоје таква два природна броја која, када се поделе, дају резултат Пи.

На слици доле лево је приказано првих 1600 децимала броја Пи (у 40 редова и 40 врста почевши од горњег левог квадрата) и то тако што је свака непарна децимала означена црним квадратом (■) а свака парна белим (□). На десној слици је на исти начин приказан разломак 22/7 који се често узима за приближну вредност броја ПИ, но на овом примеру се јасно види разлика у шарама бар када је парност у питању:

Слика преузета са сајта http://mathworld.wolfram.com/PiDigits.html

Број Пи у себи сажима мноштво математичких појмова. Када говоримо о броју Пи, говоримо не само о разломцима и константама, већ и о трансцедентним бројевима, о геометрији, једначинама које описују природне појаве итд.

27. Међународног дана броја Пи 14. марта 2015. године је добар повод да се у школама и другим организацијама и институцијама на занимљив и популаран начин говори о математици, мерењу и свему што је округло.

Ове 2015. године, датум обележавања Пи дана поклапа се са првих пет цифара броја Пи (3.14.(20)15), што се дешава једном у 100 година. А како би се тачно наставио низ, манифестације којим се обележава овај дан организују се у 9 сати, 26 минута и 53 секунде.

Слика преузета са сајта https://threesidedwheel.files.wordpress.com/2011/03/dsc_0607e.jpg

Loading