ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Укључите се у Сат програмирања!

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација позвали су директоре и наставнике основних и средњих школа да пријаве своје школе за учешће у глобалној акцији која носи назив “Сат програмирања” (Hour of code). Сат програмирања се одржава од 8. до 14. децембра 2014. године у преко 180 земаља широм света.

Прошле године школе у Србији имале су запажен успех и у великом броју су се одазвале акцији, а реакције које смо добили по завршетку самог догађаја су биле само позитивне.

“Сат програмирања” је глобална кампања коју и ове године организује непрофитна организација Code.org у оквиру глобалног догађаја који носи назив “Недеља програмирања” (Computer Science Education Week), а која има за циљ да демистификује појам програмирања и покаже како свако без обзира на пол или године може да научи основе програмирања. Акцију подржавају највеће светке компаније као што су Google, Facebook, Amazon, Microsoft и друге.

Зброг тога су два министарства позвала школе да омогуће ученицима да уз помоћ бројних туторијала које су организатори припремили заплове у свет програмирања, науче основе програмирања и разбију постојећи мит да је програмирање резервисано само за одабране.

Све потребне информације о томе како се школе могу пријавити и узети учешће у кампањи “Сат програмирања” могу се пронаћи на званичном сајту http://hourofcode.com.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржавају кампању “Сат програмирања” као део стратешког опредељења оба Министарства у погледу нераскидиве везе између савременог система образовања и коришћења информационо комуникационих технологија у том процесу.

Loading