ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Улагања у уметничке факултете

Проблеми с просторним капацитетима уметничких факултета у Београду, Факултета примењених уметности и Факултет музичке уметности, биће прошлост, најављено је данас на свечаности поводом расписивања конкурса за изградњу архитектонских решења за нове зграде

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да се на припреми ових пројеката ради преко две године и најавила да, након израде идејног решења и припремем пројектно-техничке документације, радови могу почети крајем 2022. или почетком 2023. године. Она је објаснила да ће локација нове зграде Факултета музичке уметности бити у оквиру будућег Линијског парка, док ће зграда Факултета примењених уметности у Карађорђевој улици бити дограђена.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да су се ови уметнички факултети деценијама суочавали са изазовима да би организовали наставу и да су много пута слушали обећања, која до сада нису реализована.

Данас студенти, професори и декани наших уметничких факултета могу да одахну, да се надају и поверују да долазе бољи дани. Говорим то с пуном одговорношћу зато што је извесно да ћемо врло брзо ући у изградњу нових зграда“, рекао је министар.

Он је додао да је изградња, реконструкција и доградња ова три уметничка факултета део већих улагања у изградњу и обнову зграда наших факултета широм Србији. „Биће то највећи подухват у погледу улагања у инфраструктуру факултета у последњих 20, 30 година и односиће се на укупно 16 факултета, у који ћемо уложити укупно 135 милиона евра“, рекао је Ружић.

Министар је објаснио да је план да до краја 2026. године буду изграђене потпуно нове зграде Биолошког факултета, Географског и Факултета безбедности, као и Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Темељне реконструкције и доградње предвиђене су за Природно математички факултет, Електротехнички факултет, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет спорта у Нишу, Технички факултет у Новом Саду, Пољопривредни факултет у Београду, док ће изградња Ботаничког института и доградња Факултета политичких наука бити коначно завршене.

Он је закључио да су ове инвестиције велики подухват, али да сматра да је то дужност и задатак Владе Србије, као што је задатак факултета да младим људима дају знања која ће им омогућити да остваре своје амбиције, која ће им омогућити да допринесу друштву, науци и култури Србије и што је најлепше од свега – да у томе и уживају.

Loading