ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Улагање у високо образовање у Сјеници

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, ректор Државног универзитета у Новом Пазару Миладин Костић и председник општине Сјеница Хазбо Мујовић потписали су данас Споразум о финасирању пројекта изградње Студентског дома Државног универзитета у Новом Пазару у Сјеници.

”Ово је важан корак у развоју високог образовања у Србији. Сјеница поседује све предуслове да се у њу измести департман хемијско – технолошких наука Државног универзитета у Новом Пазару. Изградњом студентског дома створићемо и услове за премештање департмана. Управо овде ћемо показати значај дуалног образовања на факултетима, пре свега кроз пољопривредне смерове”, поручио је министар.

На департману који ће одлуком Сената универзитета бити дислоциран у Сјеницу изучавају се студијски програми: пољопривредна производња, прехрамбена технологија и биотехнологија. У општини постоје три најсавременије лабараторије за анализу квалитета млека, млечних производа, меса и месних производа које ће бити у функцији високог образовања.
Да је пољопривреда ресурс који Сјеница мора да искористи истакао је председник општине Хазбо Мујовић у разговору са министром. ”Схватили смо потребу да се уведе дуално образовање. Из буџета смо издвојили 5 милиона динара како бисмо школе научили да праве пројекте и како би аплицирали кроз разне фондове”, нагласио је Мујовић.
Боља сарадња са локалним самоуправама је оно чему тежимо и због тога смо данас у Сјеници, да се договоримо како да заједничким напорима унапредимо образовање јер то је интерес целог друштва, рекао је министар Шарчевић. ”Заједнички рад са локалним самоуправама на плану уписа у средње школе је добар почетни корак ка бољој сарадњи”, нагласио је министар.
На састанку је било речи и о стању у Основној школи ”Светозар Марковић” која постоји од 1860.године и у којој се настава одвија у неадекватним условима. Због тога је и урађен пројекат изградње потпуно нове школске зграде. Дирекција за јавну имовину дала је сагласност за локацију, а у току је процедура добијања грађевинске дозволе, као и сагледавање могућности и извора финансирања. На крају посете Сјеници министар Шарчевић је посетио управо ту школу и уверио се у каквим условима учи 733 ђака.

Loading