ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Улагање у иновације улагање у будућност

Србија ствара иновације закључено је вечерас на свечаности у организацији Фонда за иновациону делатност „Иновације: улагање у будућност“, која је одржана у Дому гарде на Топчидеру.

Уз подршку Владе Републике Србије, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Делегације Европске уније у Републици Србији и Светске банке, Фонд за иновациону делатност је успео да допринесе развоју иновација насталих пре свега сарадњом  академског и привредног сектора.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да су иновације кључне за развој Србије и да су главни покретач јачања конкурентности српске привреде.

Он је додао да је финансијска подршка за истраживање и развој кроз програме Фонда веома важна за развој предузетништва и изградњу економије засноване на знању.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић говорио је на панелу „Иновације: улагање у будућност“.

Главне теме панела који је водио директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац биле су усмереност Владе Србије ка јачању економије засноване на знању и иновацијама и значај синергетског ефекта насталог из партнерства Републике Србије, Европске уније и Светске банке .

Скупу у Дому гарде присуствовали су и шeф сeктора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Републици Србији Ингве Енгстром и шеф Канцеларије Светске банке Стивен Ндегва.

На свечаности су представљени производи настали кроз Програм сарадње науке и привреде. Кроз развојне подухвате настале у оквиру ове сарадње успешно је створено 12 нових производа, израђено 5 напредних прототипа. Осим тога, потврђене су 3 нове технологије и технолошка процеса за добијање производа са високом додатом вредношћу, а 5 пројеката је почело да остварује комерцијалне резултате продајом својих иновација – очекује се да ће се у наредне две године видети прави ефекти реализованих развојних активности и њихов позитиван утицај на пословање предузећа.

У првом циклусу Програма сарадње науке и привреде финансирано је 14 иновативних пројеката са 3 милиона евра. Први циклус је реализoван у оквиру ИПА пројекта „Стварање свеобухватног система за истраживање и развој“ и свечаност је била прилика да се обележи затварање тог пројекта.

Представљени су и нови добитници финансирања у оквиру другог циклуса Програма сарадње науке и привреде. Финансирање је одобрено за девет пројекта које ће имплементирати конзорцијуми састављени од најмање једног приватног предузећа и најмање једне јавне научно-истраживачке организације, у вредности од укупно 2,25 милиона евра из буџета Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У наредне две године, конзорцијуми ће развијати системе за управљање паркингом, роботичку руку за складишта, машине за паковања, нови прототип дрона за запрашивање, нову формулацији биопестицида…

Овом приликом је отворен и нови јавни позив за подношење пријава предузећа за финансирање иновативних пројеката кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. За овај јавни позив, који је отворен до 1. јула 2019. године, опредељено је укупно 4,5 милиона евра. Средства за овај позив су обезбеђена из ИПА пројекта „Развој нових производа и услуга кроз комерцијализацију истраживања у малим и средњим предузећима“.

Програми Фонда за иновациону делатност су од почетка подржани средствима Европске уније и након своје пилот фазе, захваљујући средствима из буџета преко Министарства просвете, науке и технолошког развоја, постали су стално доступни механизам подршке Фонда за иновациону делатност. Као такви, они су стални ослонац подршке српској привреди заснованој на знању, као и научно-истраживачком сектору. 

 

Loading