ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписали су данас  Протокол о  реализацији Пројекта за унапређење информационо-комуникационе инфраструктуре у школама у Републици Србији. Пројекат подразумева повезивање свих школа оптиком на Академску мрежу (АМРЕС), изградњу бежичне локалне рачунарске мреже у школама, опремање школа рачунарском и сигурносном опремом и развој централизованих инфраструктурних и образовних сервиса.

Ми смо током лета обезбедили много рачунара за школе, што средствима Министарства, што кроз донацијe. Сада већ имамо проблем да нађемо школу која нема рачунаре, па смо почели са заменом постојеће са бољом опремом. Радимо на систему који ће омогућити деци да у школи користе таблете, рекао је министар Шарчевић. Он је додао да већ од јесени у 200 школа почиње реализација пројекта Е-дневник.

Потписници ће предложити Влади формирање радне групе како би се утврдили најповољнији извор финансирања у складу са Меморандумом о разумевању који је Влада Србије потписала са Компанијом Cisko и Споразумом о стратешком партнерству које је закључило Министарство просвете са компанијом Huawei.

Министар Љајић је рекао да се тражи најбољи начин финансирања пројекта и додао да без примене информатичког знања привреда ни једне земље не може да буде конкурентна на тржишту.

Ми, на жалост, имамо 40 одсто популације без одговарајућег нивоа дигиталних вештина. Са реформама образовног система ми хватамо корак са технолошком револуцијом, рекао је Љајић.

У овом тренутку све матичне школе повезане су на интернет, али је циљ сарадње два министарства да интернет буде у свакој учионици, да интернет веза буде бржа и квалитетнија, да деца користе таблете и да се подигне  ниво дигиталних компетенција. Рок за реализацију Пројекта је 30 месеци.

Loading