ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Унапређење образовне сарадње са Луксембургом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Луксембурга Филиоп Донкел (Philippe Donckel) разговарали су данас у Београду о  сарадњи две земље у области образовања.

Саговорници су се сагласили да постоји велики простор за сарадњу две земље.

Министар Шарчевић је навео да у земљама које се граниче са Луксембургом, као што су Француска и Белгија, постоје допунске школе у којима ученици уче основе српског језика и културе.

Драго нам је да можемо да разговарамо о формирању одељења допунске наставе и у Луксембургу, истакао је министар, наводећи пример Словеније где да се 1350 деце  изјаснило да жели овај тип наставе.

Министар Шарчевић је упознао амбасадора да ће у априлу бити расписан конкурс за наставнике у допунским школама, да се отварање нових школа ради у сарадњи са министарством образовања земље домаћина, а да наставни кадар обезбеђује држава Србија.

Амбасадор Донкел  је рекао  да око 10.000 Срба живи у  Луксембургу.

Србија је једина земља са Балкана, која у Луксембургу има свој културни центар. Град поможе овај културни центар, а  води га српска заједница, рекао је Донкел,, наглашавајући да постоји јака жеља да се успоставе што чвршће везе између људи и деце из ове две земље.

Loading